Je život v zahraničí pro každého? Sen versus realita

8. 08. 2011 0:13:13
Stěhování národů začalo na novo. Nové statistiky ukazují, že vzrůstající počet nejen lidí z východní Evropy, ale i Velké Británie a USA je ochoten a připraven přestěhovat se do zahraničí za prací. Někteří chtějí uniknout zoufalé ekonomické nebo politické situaci, někteří následují hlas svého srdce, jiní jsou jednoduše znaveni ze své nudné práce a doufají, že změna prostředí poskytne také nový obzor a náhled na věc. Ale je život v zahraničí pro každého?

V zahraničí žiju od úspěšné maturity a neúspěšných přijímacích zkoušek na žurnalistiku. Nejdříve jako au-pair v Londýně, poté v Paříži. A když jsem se po skoro 3 letech vrátila do Čech, po pár měsících mi bylo jasné, že mě Praha neuspokojí na dlouho. A tak jsem si začala vyřizovat vše potřebné k legálnímu pobytu v Kanadě, po které jsem toužila už jako malá holka.


O 18let později po Kanadě pořád toužím, i když teď už vím, že ji jednoho dne pravděpodobně navštívím jen jako turista. Do cesty se mi totiž připletl Ondřej, který neuměl a neumí francouzsky a místo do Kanady jsme tedy zamířili zpět do Anglie, kterou jsme oba znali a o které jsme věděli že nám nabídne větší místo k rozletu.

Po 13. letech života v Anglii, jsem každým dnem přesvědčená, že naše rozhodnutí bylo správné. Asi bych možná ani nebalila kufry do Austrálie, kdybychom neudělali ten krok a nerozhodli se ustřihnout tu pomyslnou pupeční šňůru. Začátky v Anglii nebyly jednoduché a nebudu se je ani snažit detailně popsat. Snad stačí jen říct, že jsme tu začínali v době kdy Evropská Unie byla ještě v plínkach, v době kdy se země za železnou oponou teprve začaly “dokreslovat zpátky na mapy”, v době kdy každý spíš uměl rusky než anglicky, v době bez informací na internetu, emailů, mobilů, Facebooku a levných letů a telefonátů do zahraničí zadarmo.

Ale pokud si někdo myslí, že život v zahraničí je třešnička na šlehačkovém dortě, tak radši zůstaňte doma zabaleni do své bubliny a nasaďte si zpět své růžové brýle a pokračujte ve svém snění.

V dnešním světě je informací na internetu víc než dost, proto si každý může sám udělat obrázek a porovnat výhody a nevýhody dlouho před tím, než sbalí svých pět švestek. Mé poznatky níže by vám mohly pomoci rozhodnout se ke které straně se ručička pomyslných vah přiklání.

Proč chcete “utéct”?
Utíkáte před dluhy? Nebo to nemůžete vydržet s rodinou? Prcháte před zvyšující se nezaměstnaností? Ať už je vaším důvodem váš žárlivý přítel, česká politická scéna, ekonomická situace, vysoká inflace, slabá koruna nebo drahá hypotéka, většina z nás se stěhuje do zahraničí pro lepší zaměstnání a vyšší životní styl.

My jsme se v Čechách cítili svázání, omezení a vnitřně neuspokojeni. Oba jsme byli přesvědčeni, že náš potenciál má na víc a že nemáme co ztratit. Důvody proč zůstat a po zbytek života přemýšlet “co by kdyby” byly utlumeny naší praktičností, reálným přístupem k věci a vzájemnou podporou jeden druhého. Ano, ve dvou se to mnohem lépe táhne.

Umíte být sami?
Ať budete chtít nebo ne, očekává vás spoustu změn a přizpůsobování. Je velmi pravděpodobné že budete velmi sami. Dlouho budete bez kamarádů a ani ty, co si tam najdete s velkou pravděpodobností nebudou tak upřímní a důvěrní jako váš nejlepší kamarád ze školy nebo z dětství. Na Facebooku většina z nás je v kontaktu se svými nejbližšími z rodné země. Skype nám zase umožňuje povykládat si na relativně neomezenou dobu. Na Picase zase můžete téměř okamžite sdílet vaše fotografie. Umíte se ovšem povznést nad právě sdělenou novinku, že například vaše parta pořádá akci, na které nesmíte chybět, nebo že vaše nejlepší kamarádka má holčičku, či že u vás doma je už metr sněhu a tady pořád jenom prší a prší?

Existují české komunity snad v každé zemi. My jsme se jim vždy cíleně vyhýbali, protože jsme nechtěli zapadnout do stereotypu vzpomínaní, porovnávaní a stěžovaní si na to či ono. Rozhodli jsme se žít v Anglii abychom získali zkušenosti, poznatky a přátelé z Anglie, ne z Čech. A i když mě samota někdy “dusí”, jsem ráda, že jsme se českým rodákům vyhýbali. Je to tak jednodušší.

Zajistěte si víza, povolení a kvalifikaci
Možná budete potřebovat speciální povolení, nebo i licenci pokud třeba chcete založit vaši osobní firmu. Kontaktujte ambasádu nebo konzulární zastupitelství země, do které se hodláte vydat. Nezapomeňte ani na odborný překlad a ověření všech vašich osobních dokladů (rodný list, oddací list, pas, řidičský průkaz ...). Na hromádku přidejte i odborný překlad vašeho maturitního vysvědčení, vysokoškolského diplomu a jiných vašich kvalifikací, zkušeností a všech kursů, které jste absolvovali.

Je možné, že vaše vzdělání nebude akceptováno. Přes ambasadu anebo jiné zastupitelství zjistěte co dělat, pokud tomu tak je.

Jak si můžete najít práci v zahraničí?
Někdy je lepší najít si práci dřív než se přestehujete, ale jak?

  • kontaktujte mezinárodní personální agentury
  • kontaktuje přímo některé zaměstnavatele
  • navštivte vládní stránky dané země a vyhledejte zda vaše profese je žádaným oborem
  • Anglie, Austrálie, Kanada i USA pořádají tzv. Job Fair, kde se dozvíte všechny potřebné informace a dostanete možnost kontaktovat zaměstnavatele
  • používejte internetová fóra, diskuze a jiné sociální sítě na získání informací z první ruky od lidí, kteří jsou ve stejné nebo podobné situaci

Do Austrálie anebo Kanady a USA je mnohem jednodušší dostat pracovní vízum, pokud máte podepsanou smlouvu anebo alespoň nabídku na zaměstnání. V mnoha zemích EU tento požadavek odpadá.

Pokud neumíte jazyk nepočítejte s tím, že se hned uchytnete třeba jako sekretářka nebo učitel na základní škole. S nízkou či nulovou znalostí jazyka budete rádi, pokud najdete nějakou byť špatně placenou práci pravděpodobně v zemědělství nebo ve službách (uklízet v hotelu/ restauraci, umývaní nádobí, sbírání odpadků atd.). Nikoho nebude zajímat, že jste profesor fyziky. A se špatně placenou nejistou prací, v zemi, která čelí velkým ekonomickým problemům, vám bude pršet do bot téměř neustále. Nájem a účty za vás nikdo nezaplatí.

Realné náklady života v zahraničí mohou být několikrát vyšší než v České Republice
Myslíte si, že se budete válet v penězích. Je sice pravda, že i tady v Anglii si základní mzdou vyděláte nejméně dvojnásobek toho co v Čechách, a na první pohled se vám bude zdát levné oblečení, potraviny nebo elektronika, ale je třeba reálně zvážit opravdové náklady:

  • vyšší dan
  • výšší sociálka
  • drahý benzín a nafta
  • předražené nemovitosti jak na koupi tak na pronájem
  • elektřina, plyn i voda jsou velmi drahé

Opět se vyplatí sledovat v rádiu nebo ve zprávách a veřejných fórech reakce místních na např. zvýšení cen za obilí a olej, a následovat angličany do levnějších supermarketů jako je Aldi, Lidl, Asda a Tesco, raději než kamarády Čechy, kterým to třeba ještě nedošlo.


Pokud zvažujete začít nový život v nové zemi, neberte nic na lehkou váhu a vše si důkladně zjistěte a nestyďte se požádat si o radu. Mějte oči otevřené a budete překvapení, jaké možnosti se před vámi otevírají.

Přeji Vám hodně šťastných náhod a příležitostí.

Autor: Alexandra Synac | pondělí 8.8.2011 0:13 | karma článku: 30.32 | přečteno: 15772x

Další články blogera

Alexandra Synac

Putování s dinosaury

Když se řekne Broome, většina si tady v Austrálii vybaví tři věci. Perly, dlouhou Cable Beach s velbloudy a krokodýly a .... drumroll prosím .... Dinosaury.

24.10.2021 v 22:42 | Karma článku: 8.96 | Přečteno: 165 | Diskuse

Alexandra Synac

Jak to chodí poslední dobou v Austrálii

Tak máme za sebou sto dní fiesty. A tradáááá ... vypadá to že, teda aspoň tady v New South Wales, od příštího týdne budeme moci vystrčit hlavy ven a vyrazit někam dál, než v 5km radiusu v našem okrese.

10.10.2021 v 20:49 | Karma článku: 15.44 | Přečteno: 979 | Diskuse

Alexandra Synac

Šeptání vln

Až doposud vždy viděla moře z jistoty pevné půdy pod nohama. Moře z vrtkavého kajaku vypadá úplně jinak, pomyslela si Kara úzkostlivě. Ultramarínová hladina byla naprosto průzračná snad několik metrů do hloubky.

18.9.2021 v 13:16 | Karma článku: 12.24 | Přečteno: 208 | Diskuse

Alexandra Synac

Ty jsi má ... zlatožlutá aneb australský květinový znak

Žlutá a zelená. Pro nás obyčejná barva pampelišek nebo zlatého deště, ale třeba i kopřivy nebo trávy. V Australské buši je to ale celkem neobvyklá kombinace.

1.9.2021 v 9:43 | Karma článku: 16.15 | Přečteno: 346 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 495 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
VIP
Počet článků 154 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2482

srdcem z jižní Moravy; duší v Kanadě; doma ve West Yorkshire; momentálně u protinožců; snící o chaloupce ve Švýcarských Alpách; naivně zamilovaná do krásné Polynésie. Zkrátka na cestě.

https://www.instagram.com/ardna_xella/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...