Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mezi nebem a zemí ...

V těsném meziprostoru mezi mnou a dcerou na sedadle sdílejí místo Spiderman, Buzz, rytíř a indián, dva koníčci, klokánek, ježura a papoušek Kakadu, jo a legový Ninja. Mezitím, co se dcera a syn automaticky připoutávají, snažím se najít v očividně bezedném baťůžku mrňavý sytě růžový hřebíneček na česání hřívy, neboť i koně se chtějí líbit a to právě teď a hned!

Tentokrát jsem do letadla nastupovala s jistými obavami. Po svém posledním blogu "Abeceda létání s dětmi", jsem si totiž uvědomila, že máme spoustu nepřátel a že ne každý nás chce v letadle vidět. Mé obavy se ovšem během několika málo sekund rozplynuly jako mráčky na nebi.

Než nás letuška zkontroluje, skoro v nadzvukové rychlosti a polozautomatizované preciznosti pokračuji s přípravami sešitků s aktivitama a nálepkama, dětských časopisů a knížeček; a do kapes u sedadel zasktrkuji vybraných pár pastelek a trhací izolepu, která vím, že vždy účinně zabaví.
Syn lítá ve svém přiděleném prostoru na sedadle s raketou v jedné a motorkou v druhé ruce a oba se předhánějí v tom, kdo první zpozoruje, jestli se letadlo už rozjíždí. Sešitky jsou připravené, zásoby pidi-dárečků, jídla, pití a dobrot, jako pro celou armádu šikovně po ruce vyčkávají na první signál nutné potřeby, vše uloženo ve “stand-by mode” v dosahu pro Saxaninu ruku Šmátralku a tak se letadlo může pomalinku rozjet.
Za zvuku rozjíždějících se motorů, konečně trochu relaxuji a na tváři se mi objevuje nepatrný úsměv. Myšlenky se mi okamžitě nekontrolovaně rozutekly po celé zeměkouli na všechna místa, která jsem kdy navštívila a hlavně ta, která mě ještě čekají. Z nepovoleného sekundového momentu, který jsem si tak sobecky ukradla bez dovolení pro sebe mě vyrušila až dcera: “Maminko, ja jsem tak šťastná, že zase někam letíme”, nevím jak na toto reagovat a tak ji jen pohladím a dám jednu štípanou na čelo.
Teď už motory řvou na plnou páru, letadlo nabírá na rychlosti a letiště se pomalinku začíná vzdalovat. “3..., 2…, 1... blast off” volá Buzz i Spiderman a letadlo se i s černými pasažéry odlepilo od země a míří “do nekonečna, a možná ještě dál” (citát z Příběhu hraček (Toy Story), pozn. autora).
“Tento moment miluju, mami!” se slastným pohledem a šťastnýma jiskřičkama v očích mi sděluje dcerka, zatímco nadšeně kope nožičkama ve vzduchu. “Jo? Já taky, miláčku” a obě se spokojeně usmíváme a vduchu jistě i ona plánuje náš příští let.
V ten moment si uvědomuji, že děti mají nepochybně absolutně stejné právo být v letadle, potažmo jakýchkoliv jiných dopravních prostředcích, jako kdokoliv jiný. Nejen že sourozenecké spory jsou mnohdy právě na cestách neexistující a pro každého rodiče tudíž zdroj blaha; nejen že se jim otevírají nová okna k pochopení okolního světa a jeho lidí; cestování také umožňuje rodiny ztmelit způsoby, které nejsou vždy možné doma, kde jsou naše životy ovládané každodenními rutinami a rodinné diskuze téměř neexistují. Zajeté stereotypy vystřídají zážitky, dobrodružství, nová témata k rozhovorům od historie, přes jazyky, jídlo až po odlišné oblečení a zvyky.
V neposlední řadě cestování moje děti učí samostatnosti a odpovědnosti, lepší komunikaci, přizpůsobení se a akceptování ostatních, zdolávání překážek, trpělivosti a toleranci. Za pár let se možná naše děti budou pohoršeně divit, že někdo někdy nechtěl sedět v letadle vedle maminky s dítětem, stejně jako v minulosti nemohli černoši jezdit stejným autobusem jako bílí.
Měli bychom začít u našich dětí, a ukázat jim, že každý člověk, bez vyjímky, má stejná práva na existenci, která vyžaduje on sám. A to nejen na několik hodin v tom nádherném stavu mezi nebem a zemí ...

Autor: Alexandra Synac | středa 31.8.2011 23:00 | karma článku: 13,82 | přečteno: 972x
  • Další články autora

Alexandra Synac

Putování s dinosaury

Když se řekne Broome, většina si tady v Austrálii vybaví tři věci. Perly, dlouhou Cable Beach s velbloudy a krokodýly a .... drumroll prosím .... Dinosaury.

24.10.2021 v 22:42 | Karma: 8,96 | Přečteno: 165x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Jak to chodí poslední dobou v Austrálii

Tak máme za sebou sto dní fiesty. A tradáááá ... vypadá to že, teda aspoň tady v New South Wales, od příštího týdne budeme moci vystrčit hlavy ven a vyrazit někam dál, než v 5km radiusu v našem okrese.

10.10.2021 v 20:49 | Karma: 15,70 | Přečteno: 979x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Šeptání vln

Až doposud vždy viděla moře z jistoty pevné půdy pod nohama. Moře z vrtkavého kajaku vypadá úplně jinak, pomyslela si Kara úzkostlivě. Ultramarínová hladina byla naprosto průzračná snad několik metrů do hloubky.

18.9.2021 v 13:16 | Karma: 12,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Alexandra Synac

Ty jsi má ... zlatožlutá aneb australský květinový znak

Žlutá a zelená. Pro nás obyčejná barva pampelišek nebo zlatého deště, ale třeba i kopřivy nebo trávy. V Australské buši je to ale celkem neobvyklá kombinace.

1.9.2021 v 9:43 | Karma: 16,15 | Přečteno: 346x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Všechno nejlepší k prvním 60 dnům

Všechno nejlepší k 60 dnům v lockdown. A pevný nervy na mnoho, mnoho, MNOHO dalších. Hlavně to pořádně oslavit. Fiesta must go on. Já vím, šedesát dní nic není, i když nám to připadá jako věčnost.

25.8.2021 v 13:08 | Karma: 12,08 | Přečteno: 389x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

24. dubna 2024  19:33

Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného...

Lidovci znovu pokárali Cyrila Svobodu, ale vyhazov ze strany se nekoná

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  19:26

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších politiků, bývalého šéfa strany...

Hrozí scénář Twitter? TikTok v USA narazil, šanci větří mocní miliardáři

24. dubna 2024  19:25

Čínské sociální síti TikTok ve Spojených státech po úterním hlasování Senátu zvoní hrana. Její...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2572x
srdcem z jižní Moravy; duší v Kanadě; doma ve West Yorkshire; momentálně u protinožců; snící o chaloupce ve Švýcarských Alpách; naivně zamilovaná do krásné Polynésie. Zkrátka na cestě.

https://www.instagram.com/ardna_xella/