Jak s dětmi zdolat pásmovou nemoc (aneb jak na větší časové rozdily

7. 06. 2012 12:15:56
Snad každý z nás má nějaký ten trik v rukávě, jak má dospělý zdolat větší časové rozdíly při dlouhém cestování a jak i přesto některým „šťastlivcům“ může i pár hodin rozdílu doslova zamávat s nervy a zdravím na několik dní. Ale jak je to s dětmi?

Baby Blues (r)

Doba dovolených se blíží a jistě nejeden z nás se těší na nějakou dalekou cestu za exotikou. Pro ty z vás, kteří se na tuto cestu chystají s dětmi poprvé, nabízím deset ověřených tipů jak s dětmi zdolat pásmovou nemoc a sami se z toho nezbláznit.

Především je dobré být sama pokud možno v pohodě. Když si cestu budete užívat vy, užívají si cestu i samy děti. Bohužel to velmi dobře funguje i naopak, jamile dítě zaregistruje i sebemenší první známky stresu (a to si pište, že ony to vidí), začnou si s námi velmi umělecky phrávat.

To je, podle mne, asi to nejdůležitější pravidlo vlastně na jekékoliv cestování s dětmi. Ruku v ruce s tímto jde, že každé dítě je jinak citlivé, vyvinuté, staré, unavené, zdravé ... tím pádem i 3 sourozenci mohou stejnou cestu zvládat jinak dobře nebo špatně. A každé dítě proto potřebuje od rodiče individuální přístup.

Taky si pár dní před odletem posunujete hodinky o pár hodin dopředu nebo dozadu a zkoušíte fungovat podle času země, kam letíte? No, s dětmi je to poněkud komplikovanější. Pokud letíme na východ, osobně se mi osvědčilo letět co nejpozději večer, aby děti nejen neusnuly přes den, ale byly hlavně co nejdéle vzhůru v noci a tím pádem potom musely spát přes den, což je samozřejmě noc v místě kam se letí.

Pokud letíme na západ, je naopak výhodne letět co nejdřív ráno. Rozdíl se srovná snáz, protože prostě dám po příletu dítě dřív spát a tím pádem dřív i vstává.

Osobně si ráda přesunuji hodinky alespoň den dopředu a pokouším se novému času přizpůsobit i jídelníček. Největší problém mým dětem dělá, že se prvních pár dní v noci vzbudí a mají děsný hlad, protože je oběd, a přes den do nich naopak nedostanu ani suchý rohlík (ne, že by je tady měli).

Během letu (na východ obzvlášť) nechávám dítě vzhůru co nejdéle to jde, i když jsou třeba 3 hodiny ráno (starého času). Když už sama nemůžu je v letadle je zabavovat, nechám je sledovat například televizi dokud před ní neusnou, hlavně že jsou vzhůru. Většinou totiž usnou v přibližně ten správný nový čas, místa kam letíme. Probudí se tedy například ráno při příletu, což je večer v místě odletu. Já se ale zatím snažím naspát aspoň pár minut, neboť mám před sebou minimálně 1 noc s polovičním spánkem a alespoň týden brzkého vstávání.

Po příletu, se vyzbrojím vitamíny, energickými nápoji nebo čokoládou (anebo paní na hlídání). Zkrátka čímkoliv, co mi dobije scházející energii, až budu muset ve 4 hodiny ráno vstávat, protože oni už jsou vyspaní a nechápou, že já ještě pexeso hrát ani náhodou nebudu.

Jelikož často létám sama a navíc nemám na druhém konci babičku či někoho na hlídání, je výhodnější se nepřizpůsobovat rychleji než děti a držet s nimi stejný rytmus - je to na škodu vám i okolí.

Neočekávám, že ti moji rarášci půjdou spát v 8 tak jako normálně. Když se náhodou vzbudí v noci a nechtějí spát, akceptuji to jako danou věc. Já si zalezu pod deku na sedačku a nechávám děti jen tak hrát v přítmí a tichu (rozhodně nepouštím televizi, rádio, CD ani PC, to by totiž dálší spánek jen oddalovalo), a sama pochrupuji. Dřív nebo později si vlezou za mnou a usnou taky.

Myslím, že hodně pomůže těm od 5let a výš vysvětlit jak to sluníčko cestuje a proč se cití tak jak se cítí, proč jsou unavení, proč se jim chce spát přes den a jakékoliv jiné otázky, které ty jejich chytré šišky napadnou.

Dobré také je, pro ně na druhé straně oceánu zajistit dobrou zábavu, která napomůže přizpůsobení se podstatně rychleji, než kdyby byla nuda.

Samozřejmá je tolerance, pochopení a trpělivost, když se váš miláček ani po týdnu nemůže přehodit na nový čas. Vzpomeňte si na obecná pravidla pro dospělého, že co jedna hodina rozdílu, to jeden den. Takže 7 hodin se smazává týden, 14 hodin týdny dva. Ale dětem, jsou tyto statistiky úplně ukradené, takže je nechávám, ať sami pomalinku k novému času dospějí. Ty moje jsou ale druhý den přehozeny na ten správný čas.

Rozhodně se nemusí hned vyhledávat lékař, když dítě už druhý den nic nejí nebo si poněkolikáté stěžuje na bolest bříska. Stejně jako bolest hlavy, přechodné počůrávání, zvýšená potřeba přísunu neslazených a nesycených tekutin při přesunu z vlhka do sucha a naopak, změna chování nebo nespavost je jeden z mnoha příznaků pásmové nemoci a za pár dní se srovná. Velmi záleží na tom, zda se jim v dané zemi líbí či ne.

Závěrem jen jedno. Výše uvedené tipy se naopak nevztahují na krátké cesty přes pásma, kdy je lepší se naopak moc neměnit a nechat si "domácí" časový harmonogram a přizpůsobit program tak, aby se děti nemusely moc předělávat.

Pokud se ale např. stehujete do zahraničí, nebo letíte s dětmi na dovolenou nebo na návštěvu, kdy je důležité se aklimatizovat co nejrychleji a na přizpůsobení nemáme až zas tak moc času, doufám, že vám výše uvedené tipy přijdou vhod.

V každém případě je dobré každému individuálnímu tvorečkovi nechat svůj čas na srovnání a do ničeho ho nenutit. Věřit svým instinktům a být tak trochu nad věcí a hlavně v pohodě, je každopádně dobrý začátek.


Přeji vám štastnou cestu, příjemné objevování a těším se zase někdy příště ...

Mohlo by se hodit:

základní fráze: www.travelphrase.com

pro najítí sedadla, které nejvíc vyhovuje ve vašem letadle: www.seatguru.com

počasí v místě, kam letíme: http://czech.wunderground.com výměna peněz: www.exchange.cz

Pozn. Připraveno ve spolupráci s dlouholetou kamarádkou žijicí v USA, cestovatelkou a maminkou 3 dětí, Martinou Puzanovovou, která má s létáním přes kontinenty mnohem víc zkušeností, než já.

>>> Plně si uvědomuji, že s výchovou se samozřejmě nemůžeme shodnout všichni ve všem. Každé dítě je opravdu jiné a každý z nás jsme jiný. Osobně se kolikrát nemůžu na výchově shodnout ani s vlastním manželem. To je ale úplně v pořádku. Já sama mám děti jenom dvě, ale můžu Vám zaručit, že nemůžou být víc odlišní. To, co funguje na jednoho, se totálně mine účinkem u toho druhého a naopak.
>>> Mé tipy zde zveřejněné, nejsou detailní součet kroku za krokem, které musí být do puntíku následovány. Berte je spíše jako moje zkušenosti, z nichž možná jedna bude vyhovovat zrovna vám a vaším dětem.

www.cestovanisdetmi.blogspot.com

Autor: Alexandra Synac | čtvrtek 7.6.2012 12:15 | karma článku: 15.51 | přečteno: 3785x

Další články blogera

Alexandra Synac

Putování s dinosaury

Když se řekne Broome, většina si tady v Austrálii vybaví tři věci. Perly, dlouhou Cable Beach s velbloudy a krokodýly a .... drumroll prosím .... Dinosaury.

24.10.2021 v 22:42 | Karma článku: 8.96 | Přečteno: 165 | Diskuse

Alexandra Synac

Jak to chodí poslední dobou v Austrálii

Tak máme za sebou sto dní fiesty. A tradáááá ... vypadá to že, teda aspoň tady v New South Wales, od příštího týdne budeme moci vystrčit hlavy ven a vyrazit někam dál, než v 5km radiusu v našem okrese.

10.10.2021 v 20:49 | Karma článku: 15.44 | Přečteno: 979 | Diskuse

Alexandra Synac

Šeptání vln

Až doposud vždy viděla moře z jistoty pevné půdy pod nohama. Moře z vrtkavého kajaku vypadá úplně jinak, pomyslela si Kara úzkostlivě. Ultramarínová hladina byla naprosto průzračná snad několik metrů do hloubky.

18.9.2021 v 13:16 | Karma článku: 12.24 | Přečteno: 208 | Diskuse

Alexandra Synac

Ty jsi má ... zlatožlutá aneb australský květinový znak

Žlutá a zelená. Pro nás obyčejná barva pampelišek nebo zlatého deště, ale třeba i kopřivy nebo trávy. V Australské buši je to ale celkem neobvyklá kombinace.

1.9.2021 v 9:43 | Karma článku: 16.15 | Přečteno: 346 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 478 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 232 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
VIP
Počet článků 154 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2482

srdcem z jižní Moravy; duší v Kanadě; doma ve West Yorkshire; momentálně u protinožců; snící o chaloupce ve Švýcarských Alpách; naivně zamilovaná do krásné Polynésie. Zkrátka na cestě.

https://www.instagram.com/ardna_xella/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...