Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úchvatné únikové úžasy australské zvířeny...

Co jsme v Austrálii, přestali jsme chodit do ZOO - i když návštěva ZOO mi dělala problémy už dlouho. Nejen že to není třeba, ale hlavně jsem si uvědomila, že spousta zvířat v těchto zařízeních bezdůvodně trpí. Vím, najdou se vyjímky, kdy ZOO podobná rezervační zařízení se naopak podílejí na záchraně ohrožených druhů, ale těch je jako šafránu.

Tady jsem si uvědomila, jak mimo se musí cítit třeba lední medvěd v našem evropském létě. Nebo jak mimo je klokan, zavřený na malém oploceném výběhu čítajícím sotva pár metrů. Nebo jak nešťastný musí být americký orel, zavřený v kleci podobné našemu záchodu, když je stvořen, aby svištěl přes nekonečné pláně a kaňony.  Zkrátka, jsem zastáncem toho, že zvířata v kleci by neměla být. Žádná. Bez vyjímky.

Neříkám, že děti by nechtěly. Chtěly. Moc. Ale radši si sbalíme batohy a vyrazíme na tůru. Třeba se nám poštěstí a něco uvidíme. Pravda, někdy nevidíme víc než obyčejného mravence nebo zajímavou housenku. Jindy ale absolutní náhodou narazíme na naši úplně první divokou orchidej nebo velrybu. A když děti chtějí do akvária, chodíme obdivovat neuvěřitelný život do odlivových korálových jezírek. Nikdy nevíme co nás potká, ale v tom je právě ta zábava. Zjistit si pak doma co jsme to vlastně viděli je součástí úžasného objevování.

Vloni jsem vám představovala svoje první setkání s unikátní australskou zvířenou a od té doby se hodně změnilo. Naše vačičí rodinka se nám na zahradě krásně rozrostla. A nejen to. Wombaty jsme viděli (mnohokrát), k tomu několik druhů klokanů a wallby (i když nejvíc jich bylo přejetých podél silnic). Konečně se mi poštěstilo vidět i pozoruhodnou ježuru a tasmánského čerta. Různé druhy štěbetavých papoušků už nás nepřivádí k úžasu a prostě je bereme jako stejnou samozřejmost, jako třeba vlaštovky. Je ale fakt, že australští plazi a ptactvo, často migrační a jedinečné pro Austrálii (jak jinak, že) by stálo za své vlastní kapitoly.

O těch typických australských druzích volně žijící zvěře, jako třeba kapsáři koala a klokan jsem se tedy zmiňovala už minule. Mezi méně známé „kapsáře“ patří například wombat.

Wombat = malý nebezpečný vrták

Wombati jsou mršky mazané. Neznalec si řekne malý roztomilý neohrabaný medvídek, ale samozřejmě s mědvědy nemá nic společného. Překvapivě, jeho nejbližší rodinný příbuzný je koala. Na rozdíl od ní se ale nerozvaluje ve větvích eukalyptů, ale žije solitérně v systematicky a pracně udělaných norách, kde přežívá horké australské dny - a požáry, které tu zrovna máme. Největší štěstí vidět wombata proto můžete mít brzo ráno nebo se západem slunce a pak samozřejmě v noci = jižní části Austrálie a Tasmánie je prý nejlepší. Už proto je celkem zázrak je vidět, a možná proto, to chvíli prvním evropanům trvalo wombaty objevit. A jaké štěstí, že je nevystříleli, když už jsou tu tak dlouho s námi (pozn. Před 100 000 lety v Austrálii žil ohromný Diprotodons, velmi podobný dnešnímu wombatu).

Přestože vypadá tak trošku jako Váleček z Kamarádů, je relativně mrštný a rozhodně dokáže tím svým malým krabicovitým tělem vyprodukovat až 40km rychlost (i když jen na krátké vzdálenosti). Bohužel ale, ne vždy mu to stačí, aby si zachránil život, když se snaží k večeru přejít silnici na druhou stranu, kde se zdá tráva o trochu zelenější. Mrtvých wombatů je podél silnic bohužel opravdu bezpočet.

Jinak jsem jim už několikrát byla prakticky na dosah, ale pokaždé na bolestivě mihotavý okamžik, kdy ani není dostatek času přiložit fotoaparát k oku. Má děsně drsnou srst, asi jako venkovní rohožka u dveří; a není větší než několikaměsíční sele. Kdesi jsem četla, že to je takový buldozer australské buše. Má strašně silné přední tlapy a dokáže vyhrabat kromě betonu cokoliv, za což jej bohužel zdejší farmáři střílejí, protože jim bourají ploty pro ovce a krávy. Je to přitom tak plaché zvíře. Jasné je, že je výhradně bíložravý a zuby mu rostou jako králíkovi, tzn. pořád a když nedrtí potravu, tak by rostly dál a dál a dál (viz foto níž).

Na naších toulkách australskou buší často potkáváme alespoň jejich charakteristicky čtvercová hovínka (v tomto blogu jsem vám je už jednou přiblížila včetně jiných bušových tajemství). Ta mě třeba v Tasmánské buši totálně přiváděla k šílenství. Tolik exkrementů jsem snad ještě nikde neviděla a tisíce wombatů se asi zlomyslně pochechtávali někde za keřem, že je to to jediné co můžu najít. Uznat se ale musí, že ti moji dva cvrčci, co chodí všude se mnou (bohužel) nejsou zrovna nejtišší a tak jsem šťastná i za těch pár okamžiků, kdy jsme je zahlédnli se soumrakem poklidně se pást na zelené trávě. Časem se víc a víc cítím poctěna i za ty bleskové momenty shlédnutí jejich neohrabané prdélky, co nenávratně zmizí v identicky vypadajících travinách a nekonečných podzemních tunelech.

Nedalo se proto jinak, pokud jsem chtěla nějakou fotku wombata, musela jsem do ošetřovny - laskavý čtenář promine. Nedaleko od nás, v Halesville, měli ještě donedávna dvě zachráněná mláďata, která se jen díky tomuto zařízení mají čile k světu a co nevidět budou vypuštěni zpět do buše. Byla nalezena v maminčině vaku, po tom, co jí srazilo auto a nebyla stará víc než několik týdnů. Stejně jako klokan, i wombati se rodí jako malá růžová centimetrová fazulka, která na „cecíku“ visí alespoň 3-4 měsíce. Tihle měli šanci ve vaku přežít alepsoň pár hodin. Fantastický vynález.

 

 

Ježura = barikádující se dinosaurus

A co teprve ježura. Ano, i tu jsem už několikrát viděla. Můj sen se mi splnil. A musím uznat, že je opravdu natolik fantastická, jak se o ní píše. Má sice děsivě vypadající bodliny, živí se ovšem převážně hmyzem, ale je to savec, vačnatec a ještě k tomu klade vajíčka!!! Ano i ježura je vačnatec.  Stejně jako klokan, koala, wombat nebo ptakopysk. Nemá zuby, jen dlouhý nos, kterým se nepřetržitě rýpe v hlíně a vyčichává mravecnce a jinou havěť. A ty její tlapy! Já když je poprvní viděla, tak jsem se lekla. Hlavně teda ty zadní. Jedna zadní tlapka zničeho nic byla až na zádech a podivně zkřivenými několikacentimetrovými drápy si umně prodrávala bodliny. Jejich tvar je vskutku z jiného světa - pro ty koho to zajímá opravdu stojí za to si fotky jejich zadních noh vygůglovat, protože ty moje stojí za nic. Zkrátka při pohledu na toto zvířátko je vidět, že už tu nějaké to tisíciletí je s námi.

Ty přední tlapy jsou zase tak silné, že se během pár sekund zahrabe a je k nenalezení. Několikrát jsem se ji snažila vyfotit, ale modelka z ježury nebude. Čím víc do ní člověk ďoubá klacíkem, tím víc se zahrabává a dostat ji ven holýma rukama se nám prostě nepodařilo. Podobně jako klokan nebo wombat, i ježuru je největší šanci vidět brzo ráno nebo se soumrakem. A jelikož je také solitér, teda až na vyjímky v době páření, kdy jich prý i několik chodí za sebou v dlouhých zástupech, kterým se říká „vlak“, vidět ji je malý zázrak, kterého je hodno si považovat.

Fascinuje mě, že přestože je savec a vačnatec, tak snáší kožovitě měkká vajíčka. Ta nejsou prý větší než malá třešnička. Vajíčka jsou nějak záhadně přesunuta rovnou do vaku na břiše, který je prý z tohoto důvodu dnem vzhůru a samotné mláďátko je zde bezpečně skryté ve vaku na mléčné přísavce prý až 7 měsíců. Bodliny nebodliny. Matka trpitelka v akci!

 

 

Pademelon

Pro oživení přidám fotku i malého pademelona (jak se to řekne česky nebo latinsky si když tak vygůglujte sami), který jsem ještě před měsícem ani nevěděla, že existuje. Je to nejmenší z druhů skákajících vačnatců a řekla bych, že nebyl větší než přerostlá kočka. Na rozdíl od ostatních kolkánků a wallaby má jen kratší ocas a je tak trošku podsaditější, takže je jasné, že to není mládě klokana, které vypadá úplně jinak. Plachost a hbitost je u těchto zvířátek samozřejmá. 

 

Bennetův wallaby = rudokrký indián

Beneťáci, jak jim říkám, jsou vlastně wallaby nebo šedý klokan v bleděmodrém. Zkrátka bratranci. Jenom v menším vydání. Fakt, že jsme zvládli vyfotit maminku s mládětem si nesmírně považuju.

takovýchto fotek mám spoustu. Najdete si ho tam? 

 

Klokan Šedý

A když už jsem u těch šedých klokanů (klokan obrovský), tady je jedna fotka, kterou mám ráda. Pořídila jsem ji někdy v říjnu na jedné tůře monžá 30min od centra Melbourne. V jednom z těch slavných průvodců o Austrálii jsem četla, že vidět koalu nebo klokana jen tak volně v přírodě je prakticky nemožné. Mám pocit, že ten kdo tohle napsal asi nikdy nebyl v Austrálii a celé to psal z klimatizovaných barů a restaurantů někde v CBD. Nemůže být dál od pravdy.

 

Jen na ptakopyska pořád čekám. Držím si ale palce. Takže o nich a možná i Dingo nebo nějakém to hadovi zase příště ...

 

ZDROJ informací: nevím. Čtu tak nějak všude a všechno a ani z daleka si toho nepamatuju ani polovinu. S dětmi jsme v knihovně často a pořád máme co z jejich katalogu vybírat. List referencí by v tomto případě byl asi delší než samostatný blog. 

Autor: Alexandra Synac | pátek 18.1.2013 7:41 | karma článku: 19,01 | přečteno: 1235x
  • Další články autora

Alexandra Synac

Putování s dinosaury

Když se řekne Broome, většina si tady v Austrálii vybaví tři věci. Perly, dlouhou Cable Beach s velbloudy a krokodýly a .... drumroll prosím .... Dinosaury.

24.10.2021 v 22:42 | Karma: 8,96 | Přečteno: 165x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Jak to chodí poslední dobou v Austrálii

Tak máme za sebou sto dní fiesty. A tradáááá ... vypadá to že, teda aspoň tady v New South Wales, od příštího týdne budeme moci vystrčit hlavy ven a vyrazit někam dál, než v 5km radiusu v našem okrese.

10.10.2021 v 20:49 | Karma: 15,70 | Přečteno: 979x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Šeptání vln

Až doposud vždy viděla moře z jistoty pevné půdy pod nohama. Moře z vrtkavého kajaku vypadá úplně jinak, pomyslela si Kara úzkostlivě. Ultramarínová hladina byla naprosto průzračná snad několik metrů do hloubky.

18.9.2021 v 13:16 | Karma: 12,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Alexandra Synac

Ty jsi má ... zlatožlutá aneb australský květinový znak

Žlutá a zelená. Pro nás obyčejná barva pampelišek nebo zlatého deště, ale třeba i kopřivy nebo trávy. V Australské buši je to ale celkem neobvyklá kombinace.

1.9.2021 v 9:43 | Karma: 16,15 | Přečteno: 346x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Všechno nejlepší k prvním 60 dnům

Všechno nejlepší k 60 dnům v lockdown. A pevný nervy na mnoho, mnoho, MNOHO dalších. Hlavně to pořádně oslavit. Fiesta must go on. Já vím, šedesát dní nic není, i když nám to připadá jako věčnost.

25.8.2021 v 13:08 | Karma: 12,08 | Přečteno: 389x | Diskuse| Ona

Alexandra Synac

Děcka jedny nevděčný!

“Dvacet stupňů? Já do takový zimy nejdu.” To prohlásil v sobotu můj syn, když jsem celý rodině naočkovala sobotní výlet do přírody.

15.8.2021 v 9:37 | Karma: 22,27 | Přečteno: 710x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Zápisky z lockdownu 2.0 ...

?Nebývá moc často, že se v českých novinách píše o Austrálii. A když už, tak to nebývá zrovna nic moc pozitivního. Za poslední rok si vybavuju jen hrstku titulků - požáry, potopy, myši, a teď obklíčení Sydney armádou.

2.8.2021 v 5:36 | Karma: 18,90 | Přečteno: 476x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Stejná pláž 100x jinak

No stokrát teda ne, i když ... ale ne, ... nebo že by? ... mmm, radši ne. Přiznávám, nadpis je trochu clickbait, ale vadí to? Podle mého pláží a moře není nikdy dost. Tak mi snad odpustíš.

25.7.2021 v 16:49 | Karma: 13,15 | Přečteno: 393x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Když buš kvete v zimě

Australská zima je asi mým nejoblíbenějším obdobím. Teploty jsou snesitelné, takže se dá chodit ven na pořádný tůry, všude je okolo spousta zvířat, v noci je neuvěřitelně čistá obloha se zářící Mléčnou dráhou tak, že háže stín ...

18.7.2021 v 13:32 | Karma: 18,70 | Přečteno: 286x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Z vězení na ostrově aspoň do outbacku

?Neriskuju ráda. Sázení nebo hazardování s radostí přenechám jiným. (Mezi námi, můžu sázet ledatak akorát cibuli, a i ta mi zatím vždycky chcípla.)

11.7.2021 v 10:18 | Karma: 12,93 | Přečteno: 379x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Australskou zimu můžu

Jestli je něco, na co jsem si rychle v Sydney zvykla, tak je to zdejší zima. Chudák mamka, která mě furt musí poslouchat.

4.7.2021 v 9:33 | Karma: 16,11 | Přečteno: 377x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Lockdown tak trochu jinak

Tak a je to tu V Sydney máme další lockdown. Já vím, pro Evropu to není nic nového. Vy tam máte domácí vězení v malíčku.

27.6.2021 v 15:15 | Karma: 16,19 | Přečteno: 590x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Malý trek na Velké zdi

Xiao Yen, anebo Jimmy, jak nám sděloval v emailu, nás čekal v Pekingu na letišti přesně tak, jak jsme si přes email domluvili.

20.6.2021 v 9:57 | Karma: 13,88 | Přečteno: 236x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Když volá moře

Vy nemůžete sem. My nemůžeme tam. Tak posílám pár fotek z azurové náruče Pacifiku rozpínající se od nevidím do nevidím. Je ohromný. Jako velká modrá poušť. Jen je krásnější. Milejší. Přátelštější. Někdy.

6.6.2021 v 12:07 | Karma: 23,61 | Přečteno: 417x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

5 chyb, které dělá dnešní Honza, když si sbalí svých pět švestek

Co si budem vykládat, když dnes jde Honza do světa na zkušenou, překonává úplně jiné výzvy, než třeba já před víc jak dvaceti lety, či opravdoví pováleční či pookupační emigranti.

18.9.2015 v 10:16 | Karma: 28,60 | Přečteno: 6307x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Fotomatiňácký západy na východě (fotomatiné)

Zadajte alespoň 84 znaků, teď už jen 63, 59, 55, 21, 47, 43, 39, 35, 31, 29, 23, 19, 15, 11, 7, 4, 1.

13.8.2015 v 8:13 | Karma: 21,50 | Přečteno: 1218x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Na ten hic, to chce klid a koalí kožich

Venku hic jak u klokanů, a my, ovívaní chladivým vánkem z klimatizace a ventilátorů, jen remcáme a kušníme. To taková koala v tom hicu obalená několikacentimetrovým kožichem jen stoicky spí.

8.8.2015 v 16:03 | Karma: 24,18 | Přečteno: 1949x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Synac

Plážování po australsku ...

Austrálie může být trpaslíkem mezi kontinenty naší planety, ale po několika letech života tady můžu bezpečně prohlásit, že je gigantem mezi plážovými velmocemi. Navštívit Austrálii a nezavítat alespoň na jednu ze zdejších pláží ..

5.7.2015 v 8:07 | Karma: 30,27 | Přečteno: 2978x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Dobré ráno ...

Svítaj svítaj svítáníčko, svítaj svítaj svítáníčko, chystaj milá snídáníčko. Svítaj svítaj svítáníčko, svítaj svítaj svítáníčko, chystaj milá snídáníčko.

3.7.2015 v 6:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 418x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Vietnamská proměna listů v elixír mládí (fotomatiné)

Jako holka z vinařské rodiny bych sice mohla dlouho argumentovat, že oním elixírem mládí je víno, ale ne ve Vietnamu. Tam je elixírem mládí, zdraví, blaha, pohody a vnitřního klidu - lahodný zelený čaj.

13.6.2015 v 7:13 | Karma: 21,20 | Přečteno: 516x | Diskuse| Fotoblogy
  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2572x
srdcem z jižní Moravy; duší v Kanadě; doma ve West Yorkshire; momentálně u protinožců; snící o chaloupce ve Švýcarských Alpách; naivně zamilovaná do krásné Polynésie. Zkrátka na cestě.

https://www.instagram.com/ardna_xella/