Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Schola Ludus po australsku

aneb jaké to je na australské základce a znají protinožci recept na Školu hrou?   ...

Ode dne, kdy jsem svou dceru odevzdávala poprvé ve škole ve slunné Austrálii uplynuly už téměř dva roky a obě jsme se od té doby hodně naučily. Na onom letním dni v únoru nebylo až tak nic zvláštního. Sluníčko pálilo jako jindy a dcerka trpěla pro prvňáčky charakteristickou nedočkavostí. V trošku větší uniformě s velkým tmavěmodrým kloboukem na hlavě jí to celkem slušelo, nesmírně se těšila a stydlivě okukovala její nastávající spolužáky.

Stejnou nedočkavost jsem u ní zaznamenala prvního zářijového dne, kdy plná očekávání na měsíc nastupovala zde v Česku do řad druháků.

Měsíc s českým školstvím je za námi a já nemůžu než porovnávat. Jaké školství mají prvňáčci v ČR ví snad každý. A jaký je první stupeň v Austrálii?

 

Ještě pět minut, mami ...

Ano, to byla asi nejčastější věta, kterou jsem od dcery celé září každé ráno slýchávala, když jsem se ji snažila dostat z postele. Přestože děti jsou v sedm večer v posteli a do patnácti minut zařezávají, vstávat krátce po šesté je něco, co nám určitě chybět nebude. Obě děti to mají asi po mně, neboť ani já nejsem ranní ptáče a tak vstávat takhle brzy, musím přiznat, bylo náročné pro nás pro všechny (a to jsem nemusela letět do práce, ani nebyla venku tma a -5). 

Vodit děti až na devátou do školy i školky je mnohem víc pohodovější pro děti i rodiče. A to myslím i za cenu, že, pokud už v devět musíte být v práci, je třeba si zajistit ekvivalent české ranní družiny. 

Na devátou dítě vstává samo, s úsměvem, v klidu a bez shonu a má dostatek času na potřebnou a vydatnou snídani.

 

 

Balet, housle, sbor, keramika, němčina, gymnastika? To všechno chvíli počká ...

Dalším velkým rozdílem, pominu-li uniformy (což je kapitola sama o sobě) je samozřejmě samotná délka výuky.

Už v tzv. přípravce (preparatory, zkráceně preps) je výuka od prvního dne velmi intenzivní a to i bez ohledu na to, že dětem je sotva 5let.

Děti nemají šanci než si na celodenní vyučování od 9 do 3.30 zvyknout celkem rychle. Na hladké navykání má nemalý podíl tzv. škola nanečisto, kdy se děti měsíc před začátkem docházky několikrát do měsíce sejdou ve škole a seznamují se s prostředím i s učiteli. První zvonění ovšem pro mnohé rodiče znamená, že jakékoliv jiné mimoškolní aktivity jdou na určitou dobu stranou.

Přece jenom, pro malého pětiletého tvorečka je téměř celodenní výuka (byť s dlouhými přestávkami) velmi náročná a únavná. Takže, mi první měsíce chodilo domů malé bezvládné stvoření, které sotva ještě mělo sílu učit se i češtinu.

Nebylo to ani tak kvůli tlaku učitelů na domácí úkoly. Úkoly jsou - ještě teď ve druhé třídě - minimální a povinné je vlastně jen čtení.

Záleží jen a jen na rodičích, jak daleko procvičování psaní, počtů, čtení a učení rozeznávání základních nejfrekventovanějších slov, dotáhnou. Na zábavné procvičování je každému k dispozici také učitelská síť plná různých online aktivit.

A zájmové kroužky organisované školou? Nevím, jak ostatní školy, ale naše škola, či přilehlá družina, rozhodně nic nepořádá a ani si nejsem vědoma, že by někdo z okruhu našich přátel něco takového měl zajištěno.

Veškeré zájmové kroužky si rodič pro dítě zajistí na vlastní pěst a s tím i jeho dopravu do daného místa. Už proto většina kroužků bývá hlavně v sobotu a v neděli zřídka ale i pozdě večer. 

 

 

Jak vypadá výuka? Za lavicí si moc neposedí ...

Ve školních lavicích opravdu tráví minimální čas.

Výuka je, až na vyjímky, zaměřena spíše okolo volného sezení na koberečku (mat time), kdy většinou pracují s obrovskou multifunkční tabulí, tablety nebo názornými modely a učí se věci, kterým ani já často nerozumím.

Jako laik sama vidím jisté nedostatky v několikahodinovém se válení po zemi, po které se chodí v botech, a hrbení si zad, ale dám tomu ještě nějaký rok a třeba se nechám o této metodě přesvědčit. 

Celá třída tak nějak žije. Nesedí se celou hodinu na jednom místě ani není hrobové ticho. Diskuze je podporovaná a vítaná.

Možná je to také tím, že většina australských škol přechází na tzv. otevřené učebny. Ano, představujete si správně, tak jako otevřené kanceláře, ani mezi jednotlivými třídami na prvním stupni nejsou zdi a dveře a děti mezi sebou volně proplouvají. Učitelky si děti vzájemně posílají podle látky, která se vysvětluje, či rozdělí děti na silnější a slabší skupiny. Nadaný prvák tak může být poslán do druhé třídy na matematiku a pomalejší čtvrťák si odsedí znovu hodinu čtení ve druhé.

Nechápu, jak tento systém funguje, ani jeho výhody. Sama v něm kompletně plavu, ale třeba někdy pochopím, jak je možné, že se děti dokáží soustředit a učitelky z toho hluku nezešílí.

Samotná výuka je také stavěná tak, že dítě není odkázáno na někým předem schválené učebnice. Ty vlastně ani nejsou. 

Každé dítě se musí samo dopracovat k učitelkou zadanému cíli, anebo si o pomoc požádat, často i spolupracovat v týmu se spolužáky na společném projektu. Takto strukturované učení objevováním neznámého (discovery learning) je vede k samostatnosti, týmové spolupráci, správné verbální komunikaci, nebát se zjistit něco nového a hlavně samostatně aktivně přemýšlet, jak jistou informaci získat. Spokojenost z dosaženého výsledku, to že na to došly samy, že něco vytvořily úplně samy a že něco dotáhly až do konce, je k nezaplacení.

Již od tak útlého věku je zde také dáván důraz na řečnické, nebo „prezentační“ schopnosti, nebo ještě lépe „mluvení před publikem“ (i když je to ze začátku jenom známý kolektiv spolužáků). Krátkým několikaminutovým proslovem před spolužáky (u starších dětí jsou běžná i krátká sdělení na pravidelném týdenním školním shromáždění) se dítě učí nepřímo nenahraditelnou životní dovednost.

V budoucím životě se každý bude muset umět prezentovat před určitou společností, to je samozřejmé, ale takto získaná empatie k ostatním a soucítění s druhými je to, co z nich udělá dobré lidi. Posmívat se někomu, když zapomene, dostane trému, začne koktat, něco poplete nebo prostě neví, nepřipadá v úvahu, protože každý v té situaci byl a každý ví, jak nepříjemné to je.

Jakékoliv slovní či písemné hodnocení samozřejmě odpadá.

S „řečnictvým“ se začíná vlastně už ve školce, kdy dítě s sebou jeden den v týdnu do školky přinese svou oblíbenou hračku a povídá všem o tom, proč má zrovna tuhle hračku rád a vše ostatní, co ho k tomu napadne (show and tell).

Je vlastně jedno o čem děti mluví, hlavně že se snaží vyjádřit, je jim rozumět, správně zformulují větu, nestydí se a umí odpovědět na různé otázky od publika.

 

 

Co jsme se všechno naučili u protinožců?

Celkově byl školní rok plný poznání pro nás pro všechny.

Upřímně, naučila jsem se hodně i já. Naučila jsem se dávat větší důraz na vyváženou teplou a zdravou snídani a večeři, protože mi trhá srdce, když musím tak malému dítěti balit studený oběd a svačiny na celý den do umělohmotných misek.

O to víc si dcera libovala v teplých obědech ve zdejší české jídelně.

Naučila se hlídat si své věci, protože se během dne se neustále stěhují k jinému učiteli do specializovaných tříd. 

Naučila jsem se akceptovat, že dítě je celý den v běžné venkovní obuvi a nepřezouvá nožku na uvolnění do papuček.

Naučila jsem se dcerku na tělocvik obléci už ráno doma, protože ve škole se nepřevlékají.

Naučila jsem se, že aktovka není na nošení domácích úkolů, učebnic a sešitů, ale vlastně jen na jídlo a pití. A zřídka na nějaké vzkazy od učitelů či na malé čítanky k přečtení doma.

A k nezaplacení je, prohodit s učitelkou alespoň jednou týdně pár slov o prospěchu dcery a o jejím chování.  Tu totiž rodiče můžou automaticky odchytit kdykoliv buď před nebo po škole.  

 

  

Rodiče ve třídě během výuky? A proč? ...

A jak to všechno vím?

Od rodičů, je zde totiž běžné, zapojit se do běhu školy nejen finanční výpomocí, podílením se na zahradnických pracech na údržbě pozemku, dobrovolnou asistencí při výletech ale hlavně - fyzickou vypomáhající přítomností během výuky. 

Tento způsob asistence na výuce je od učitelů velmi vítán.

Rodič tak přesně ví, co se ve třídě děje, jaká látka se probírá a hlavně, má individuální kontakt s učitely i s dětmi. Není tím pádem odkázán jen na pololetní vysvědčení, známky a poznámky v žákovské knížce (které tu stejně neexistují), případně zkreslené dětské historky, či fámy od jiných rodičů. Na vlastní oči totiž ví, jak se které dítě chová a v čem je dobré.

Rodič má s celou školou aktivní dialog, a obě strany tím jenom získávají. Myslím, že tohle je jeden aspekt výuky, který má pouze poitivní vliv na vztahy v kolikrát kritickém komunikačním trojúhelníku = rodič, učitel, děti.

 

 

Sumasumárum bych řekla, že i australské školství má své mouchy (které nemá). Zvykám si, že spíš než o faktické nabiflované znalosti zde od prvního dne učí děti sociálním dovednostem, aby se asertivně dokázaly postarat samy o sebe, ať už je v budoucnu cesta zavede kamkoliv.

Taková spolupráce v týmu, komunikace, nalezení kompromisu ve prospěch týmu, schopnost se vyjádřit či naopak najít kreativní samostatné řešení k zadanému problému je očividně pro život očima protinožců primární.

 

Autor: Alexandra Synac | pátek 4.10.2013 8:51 | karma článku: 17,53 | přečteno: 795x
  • Další články autora

Alexandra Synac

Putování s dinosaury

Když se řekne Broome, většina si tady v Austrálii vybaví tři věci. Perly, dlouhou Cable Beach s velbloudy a krokodýly a .... drumroll prosím .... Dinosaury.

24.10.2021 v 22:42 | Karma: 8,96 | Přečteno: 165x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Jak to chodí poslední dobou v Austrálii

Tak máme za sebou sto dní fiesty. A tradáááá ... vypadá to že, teda aspoň tady v New South Wales, od příštího týdne budeme moci vystrčit hlavy ven a vyrazit někam dál, než v 5km radiusu v našem okrese.

10.10.2021 v 20:49 | Karma: 15,70 | Přečteno: 979x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Šeptání vln

Až doposud vždy viděla moře z jistoty pevné půdy pod nohama. Moře z vrtkavého kajaku vypadá úplně jinak, pomyslela si Kara úzkostlivě. Ultramarínová hladina byla naprosto průzračná snad několik metrů do hloubky.

18.9.2021 v 13:16 | Karma: 12,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Alexandra Synac

Ty jsi má ... zlatožlutá aneb australský květinový znak

Žlutá a zelená. Pro nás obyčejná barva pampelišek nebo zlatého deště, ale třeba i kopřivy nebo trávy. V Australské buši je to ale celkem neobvyklá kombinace.

1.9.2021 v 9:43 | Karma: 16,15 | Přečteno: 346x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Všechno nejlepší k prvním 60 dnům

Všechno nejlepší k 60 dnům v lockdown. A pevný nervy na mnoho, mnoho, MNOHO dalších. Hlavně to pořádně oslavit. Fiesta must go on. Já vím, šedesát dní nic není, i když nám to připadá jako věčnost.

25.8.2021 v 13:08 | Karma: 12,08 | Přečteno: 389x | Diskuse| Ona

Alexandra Synac

Děcka jedny nevděčný!

“Dvacet stupňů? Já do takový zimy nejdu.” To prohlásil v sobotu můj syn, když jsem celý rodině naočkovala sobotní výlet do přírody.

15.8.2021 v 9:37 | Karma: 22,27 | Přečteno: 710x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Zápisky z lockdownu 2.0 ...

?Nebývá moc často, že se v českých novinách píše o Austrálii. A když už, tak to nebývá zrovna nic moc pozitivního. Za poslední rok si vybavuju jen hrstku titulků - požáry, potopy, myši, a teď obklíčení Sydney armádou.

2.8.2021 v 5:36 | Karma: 18,90 | Přečteno: 476x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Stejná pláž 100x jinak

No stokrát teda ne, i když ... ale ne, ... nebo že by? ... mmm, radši ne. Přiznávám, nadpis je trochu clickbait, ale vadí to? Podle mého pláží a moře není nikdy dost. Tak mi snad odpustíš.

25.7.2021 v 16:49 | Karma: 13,15 | Přečteno: 393x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Když buš kvete v zimě

Australská zima je asi mým nejoblíbenějším obdobím. Teploty jsou snesitelné, takže se dá chodit ven na pořádný tůry, všude je okolo spousta zvířat, v noci je neuvěřitelně čistá obloha se zářící Mléčnou dráhou tak, že háže stín ...

18.7.2021 v 13:32 | Karma: 18,70 | Přečteno: 286x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Z vězení na ostrově aspoň do outbacku

?Neriskuju ráda. Sázení nebo hazardování s radostí přenechám jiným. (Mezi námi, můžu sázet ledatak akorát cibuli, a i ta mi zatím vždycky chcípla.)

11.7.2021 v 10:18 | Karma: 12,93 | Přečteno: 379x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Australskou zimu můžu

Jestli je něco, na co jsem si rychle v Sydney zvykla, tak je to zdejší zima. Chudák mamka, která mě furt musí poslouchat.

4.7.2021 v 9:33 | Karma: 16,11 | Přečteno: 377x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Lockdown tak trochu jinak

Tak a je to tu V Sydney máme další lockdown. Já vím, pro Evropu to není nic nového. Vy tam máte domácí vězení v malíčku.

27.6.2021 v 15:15 | Karma: 16,19 | Přečteno: 590x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Malý trek na Velké zdi

Xiao Yen, anebo Jimmy, jak nám sděloval v emailu, nás čekal v Pekingu na letišti přesně tak, jak jsme si přes email domluvili.

20.6.2021 v 9:57 | Karma: 13,88 | Přečteno: 236x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Když volá moře

Vy nemůžete sem. My nemůžeme tam. Tak posílám pár fotek z azurové náruče Pacifiku rozpínající se od nevidím do nevidím. Je ohromný. Jako velká modrá poušť. Jen je krásnější. Milejší. Přátelštější. Někdy.

6.6.2021 v 12:07 | Karma: 23,61 | Přečteno: 417x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

5 chyb, které dělá dnešní Honza, když si sbalí svých pět švestek

Co si budem vykládat, když dnes jde Honza do světa na zkušenou, překonává úplně jiné výzvy, než třeba já před víc jak dvaceti lety, či opravdoví pováleční či pookupační emigranti.

18.9.2015 v 10:16 | Karma: 28,60 | Přečteno: 6307x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Fotomatiňácký západy na východě (fotomatiné)

Zadajte alespoň 84 znaků, teď už jen 63, 59, 55, 21, 47, 43, 39, 35, 31, 29, 23, 19, 15, 11, 7, 4, 1.

13.8.2015 v 8:13 | Karma: 21,50 | Přečteno: 1218x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Na ten hic, to chce klid a koalí kožich

Venku hic jak u klokanů, a my, ovívaní chladivým vánkem z klimatizace a ventilátorů, jen remcáme a kušníme. To taková koala v tom hicu obalená několikacentimetrovým kožichem jen stoicky spí.

8.8.2015 v 16:03 | Karma: 24,18 | Přečteno: 1949x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Synac

Plážování po australsku ...

Austrálie může být trpaslíkem mezi kontinenty naší planety, ale po několika letech života tady můžu bezpečně prohlásit, že je gigantem mezi plážovými velmocemi. Navštívit Austrálii a nezavítat alespoň na jednu ze zdejších pláží ..

5.7.2015 v 8:07 | Karma: 30,27 | Přečteno: 2978x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Dobré ráno ...

Svítaj svítaj svítáníčko, svítaj svítaj svítáníčko, chystaj milá snídáníčko. Svítaj svítaj svítáníčko, svítaj svítaj svítáníčko, chystaj milá snídáníčko.

3.7.2015 v 6:06 | Karma: 17,54 | Přečteno: 418x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Vietnamská proměna listů v elixír mládí (fotomatiné)

Jako holka z vinařské rodiny bych sice mohla dlouho argumentovat, že oním elixírem mládí je víno, ale ne ve Vietnamu. Tam je elixírem mládí, zdraví, blaha, pohody a vnitřního klidu - lahodný zelený čaj.

13.6.2015 v 7:13 | Karma: 21,20 | Přečteno: 516x | Diskuse| Fotoblogy
  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2572x
srdcem z jižní Moravy; duší v Kanadě; doma ve West Yorkshire; momentálně u protinožců; snící o chaloupce ve Švýcarských Alpách; naivně zamilovaná do krásné Polynésie. Zkrátka na cestě.

https://www.instagram.com/ardna_xella/