Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děcka jedny nevděčný!

“Dvacet stupňů? Já do takový zimy nejdu.” To prohlásil v sobotu můj syn, když jsem celý rodině naočkovala sobotní výlet do přírody.

Dobře, kecám. Neřekl tohle přesně. Když jinak nedáte, prohlásil to v angličtině. Česky už s námi bohužel dobrý dva roky nemluví.

Ozíci mají krásný výraz, když je něco štve, irituje, nebo vytáčí. “Argh, that get's my goolies, mate.” Což je něco jako že vám to zaručeně přiškrtí visací pánský přirození asi jako o dvě čísla menší spoďáry. A to i když žádný nemáte (to visací tentonoc, ne ty spoďáry).

Naše děti to nemají s náma lehký. Asi jako každý malí nevděčníci si totiž přejí, aby se narodili v jiný zemi a v jiný době a hlavně do nějaký úplně jiný rodiny, nějakým jiným a pokud možno normálním (rozuměj kůl) rodičům.

V Sydney máme osmý týden lockdown, takže všichni čučíme doma, jak zaražený prdy. A už nám z toho začíná pochopitelně harašit. K tomu všichni sedíme od pondělí do pátku před monitorama na zoomu a tak je přirozený, že matka chce pro všechny to nejlepší a vyžene rodinu načerpat nějaký ten vitamin D na čerstvý vzduch. Je to dobré na dezinfekci možné (corona) virové nákazy, dobré na kosti i pro dobrou náladu. A té je bohužel v naší rezidenci každý den míň a míň. 

“Pojď s námi.” Pobídla jsem bručící dceru, co od srdce s námi nenávidí kamkoliv na veřejnost chodit. “Aspoň ti sluníčko vyšisuje ty tvý beďary!” (Já jsem její goolies.) Retrospektivně uznávám, že motivační Ted Lasso ze mě už nebude. 

Prvního června tady v Austrálii začala něco jako kalendářní zima.   

Pro ty, co se vrátili si přečíst znovu první větu, tak ano, dvacet stupňů nebyl překlep. Červenec většinou bývá nejchladnějším měsícem v Sydney, kdy se průměrné denní teploty pohybují okolo 17 stupňů Celsia. Ještě že už je ten srpenec. Ovšem ona zima je tady stejně relevatní pojem. Mnohý Evropan si takové teploty s modrou oblohou, lákavým mořem a sluníčkem může vyložit úplně jinak. 

Pěkné počasí venku a (naprosto zbytečný) zákaz vycházení není dobrá kombinace. To vám přiškrtí goolies naprosto zaručeně. Všichni jsme nabušení někam vyrazit - kamkoliv, - jak přezrálý beďar před vymáčknutím. 

Ono tady vůbec tradiční evropské pojmy jaro, léto, podzim a zima jsou výrazně chybné pojmenování pro zdejší klima. Poprvé jsem si toho všimla už, když jsme žili v Melbourne. Tam, na horách v Gariwerd, jsem se dozvěděla, že místní Aboridžinci nemají čtyři ale šest odlišných období počasí, z nichž mým nejoblíbenějším je období Motýlové. 

Aboridžinci mají podle toho v jaké oblasti se nacházíte mnohem vybranější názvy pro roční období. Třeba klasické období Dešťů asi nikoho nepřekvapí. Pak je tu ale třeba období Vypasené Vačice.

My tady u Sydney máme tradičně, podobně jako v Gariwerd, ročních období šest. A právě jsme vstoupili do doby Burrugin - tedy Ježury. V tuto dobu ježuří samci tvoří za žádanou ježuří samičkou tzv. Ježurový vlak. Vlak proto, že to se takhle seřadí jeden, ale prý někdy až deset, ježuřích samců a chodí za ní tak dlouho, dokud jim nesvolí. Což, podle mého čistě neznalého názoru, musí být pěkně dlouho jen proto, že prostě chvíli trvá dodat si odvahy a pářit se s někým, kdo je obalený stovkama ostrých ostnů. A ti ostatní se přidávají ze zvědavosti čistě proto, že chtějí vědět, jestli vyvolený a jeho goolies skončí jako cedník na špagety. 

No nic. Děcka se oblíkly do té kolonizátory příhodně pojmenované zimy a vyrazili jsme ven na pobřežní vycházku (samozřejmě v okruhu povolených 10km na vycházení), kde jsem jim naordinovala povinné kochání spoustou krásných výhledů na to nekonečné azuro Paciku. Rozuměj pohledu, který je vzácný pro mě, holku z jižní Moravy, co znala oceán primárně jen z knížek pana Stingla a z televizního seriálu Sandokan; ne ale pro ty, co ho mají odmalička … každý pitomý den.  

“Kdy už půjdem domů?,” prohlásil otráveně synátor, když jsme tam v té strašné zimě stáli v tričku na skále a byl nucen se kochat.

Asi by mě to nemělo překvapovat. Tak jako já v dětství toužila po vzdálených ostrovech v Karibiku, exotických džunglích s úžasnou zvířenou v Amazonii anebo obětních pyramidách a indiánech v Mexiku, tak i moje děti jsou stejně vokální. 

Synka vylákat z jeho přirozeného životního prostředí, které si velmi opatrovnicky chrání, je asi stejnej zázrak jako Brexit. On-off, on-off, on a ne, už je to zase off a pořád dokola. Ani my s ním nikdy nevíme, kdy se ze svého doupěte vyklube. 

A dcera? Asi není moc věcí, co škrtí její goolies víc než písek (hned po mně, samozřejmě). Písek mezi prsty, písek v botách, písek ve sprše, písek v autě. Ne, že by ho musela uklízet, to zas ne, na to jsou jiný, ale tak jako já byla za mlada alergická na práci ve vinohradě, tak ona, zdá se, je alergická na prachobyčejný písek na pláži. A pláž? Přísahám, že už po samotném vyslovení toho pojmu ji naskočí vyrážka.

“Až si toho tady začneš vážit.” Odpověděla jsem synkovi. Větu jsem obalila do jedu, za který by se ani sklípkanec jedovatý nemusel stydět. “Je tu tak krásně, přece. V zimě je v Čechách pomalu mínus deset, musel bys být obalený do několika vrstev a prsty u rukou i nohou bys měl pocit, že ti každou chvíli upadnou. Ani nevíš, jaký máš štěstí, že pořádně ani nevíš, co vlastně zima je. A tohle?” Rozběhla jsem se rukou po obloze, jako když komorník v Downton Abbey vítá hosty na večerní soirée. “Tohle je v Anglii krásný letní den … a vidíš, tady se můžeš koupat v moři i uprostřed zimy.”

“Mmmm,” což v překladu znamená, že jeho goolies jsou pěkně přiškrcený. "Ale mohl bych lyžovat." Zabručel a kopl do suché hlíny a šel opodál se hádat se ségrou, kdo je větší tur na jiné, stejně fotogenické místo, které na nich bylo úplně vyhozené. 

Nevím, co škrtí moje goolies víc. Jestli to, že se tady upjatě snažíme řídit archaickými evropskými pojmy nejen pro roční období, které nejsou mimo severní evropu přenosné;

to, že děcka touží po opravdové zimě a horách, které my tady samozřejmě nemáme. Aspoň ne takové, jaké by oni chtěli.

Nebo, že jsme tady zavření, jak pokusní králíci a v nejbližší době nás nikam nepustí, anebo to, že ty děti moje nevděčný si neváží toho kýčového výhledu, který tak krásně hladí na duši a jakoby za trest se mnou nepromluví slovo česky.

 

Autor: Alexandra Synac | neděle 15.8.2021 9:37 | karma článku: 22,27 | přečteno: 710x
  • Další články autora

Alexandra Synac

Putování s dinosaury

Když se řekne Broome, většina si tady v Austrálii vybaví tři věci. Perly, dlouhou Cable Beach s velbloudy a krokodýly a .... drumroll prosím .... Dinosaury.

24.10.2021 v 22:42 | Karma: 8,96 | Přečteno: 165x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Jak to chodí poslední dobou v Austrálii

Tak máme za sebou sto dní fiesty. A tradáááá ... vypadá to že, teda aspoň tady v New South Wales, od příštího týdne budeme moci vystrčit hlavy ven a vyrazit někam dál, než v 5km radiusu v našem okrese.

10.10.2021 v 20:49 | Karma: 15,70 | Přečteno: 979x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Šeptání vln

Až doposud vždy viděla moře z jistoty pevné půdy pod nohama. Moře z vrtkavého kajaku vypadá úplně jinak, pomyslela si Kara úzkostlivě. Ultramarínová hladina byla naprosto průzračná snad několik metrů do hloubky.

18.9.2021 v 13:16 | Karma: 12,24 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ona

Alexandra Synac

Ty jsi má ... zlatožlutá aneb australský květinový znak

Žlutá a zelená. Pro nás obyčejná barva pampelišek nebo zlatého deště, ale třeba i kopřivy nebo trávy. V Australské buši je to ale celkem neobvyklá kombinace.

1.9.2021 v 9:43 | Karma: 16,15 | Přečteno: 346x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

Všechno nejlepší k prvním 60 dnům

Všechno nejlepší k 60 dnům v lockdown. A pevný nervy na mnoho, mnoho, MNOHO dalších. Hlavně to pořádně oslavit. Fiesta must go on. Já vím, šedesát dní nic není, i když nám to připadá jako věčnost.

25.8.2021 v 13:08 | Karma: 12,08 | Přečteno: 389x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2572x
srdcem z jižní Moravy; duší v Kanadě; doma ve West Yorkshire; momentálně u protinožců; snící o chaloupce ve Švýcarských Alpách; naivně zamilovaná do krásné Polynésie. Zkrátka na cestě.

https://www.instagram.com/ardna_xella/