Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
N

novačka

4. 4. 2012 9:20
Moc pěkný článek.

Děkuji za pěkné čtení. Přeji Vám pěkné a veselé svátky. Věřím, že Vy si je takové umíte udělatR^:-)

0 0
možnosti
MM

captain cook

4. 4. 2012 8:43
Stawell Gift - jedna z velikonocnich tradic v Australii

je kazdorocni poradani nejproslulejsich profesionalnich bezeckych zavodu v mestecku Stawell v zapadni Victorii. Pozn. kazdy profesionalni zavod zde je Gift, neboli Dar, tedy penezni odmena pro viteze a odstupnovana pro finalisty a semifinalisty.

Stawell Gift je serie zavodu na ruzne vzdalenosti a hlavni soutez je v behu na 120m. Beha se uz od roku 1878 a zucastnuji se ho bezci nejen z cele Australie, ale i odjinud. Napr. letos prijede byvaly mistr sveta na 100m Kim Collins a take Michael Frater = treninkovy partner Usaina Bolta a spoludrzitel svetoveho rekordu ve stafete 4x100m.

Jak asi takova bezecka esa mohou zavodit vedle australskych nadsencu ruzne - a podstatne nizsi- vykonnosti? To proto, ze se jedna o zavody handicapovane, kde ruzni bezci dostanou posunuti dopredu o pocet metru odpovidajici snizene vykonnosti oproti favoritum. Ti nejlepsi bezi od startovni cary, neboli "from scratch". V kazdem rozbehu je jeden "backmarker" v cervenem tilku, s nejnizsim handicapem v rozbehu.

0 0
možnosti
MM

captain cook

4. 4. 2012 8:57
Re: Stawell Gift - jedna z velikonocnich tradic v Australii

Vypocitavani handicapu je kazdorocne predmetem sporu a konspiraci, komu bafunari nadrzuji nebo naopak. nejde jen o penezni odmeny pro bezce, ale take o sazky; na bezce se sazi podobne jako na kone a jednotlivym oddilum bezcu shromazdenym kolem treneru se rika v prifi-slangu "staje". Serie zavodu je 3 denni , velikonocni sobota, nedele a finale o velikonocnim pondeli. V sobotu se obvykle slavi "damsky den", kdy jsou vsechny pritomne damy pohosteny sklenkou sumiveho vina z mistni oblasti. Ruzne damy -nejcasteji ty mladsi a casto pritomne bezkyne - maji prilezitost se nacicncat jako na dostihy a predvest se na modni prehlidce = soutezi o ceny.

http://www.stawellgift.com/home/

 Stawell Gift je kazdorocnim vyvrcholenim australske profesionalni bezecke sezony a hlavni cena v hlavnim zavode je, pokud se nemylim, $40 000 pro viteze a 20 000 rozdelit mezi zbyvajicich 5 finalistu.

 Historie; http://www.stawellgift.com/hall-of-fame/history/

0 0
možnosti

abrakus

4. 4. 2012 7:39
Díky ...

... za zajímavou exkurzi ... hezký den ... a krásné Velikonoce :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2572x
srdcem z jižní Moravy; duší v Kanadě; doma ve West Yorkshire; momentálně u protinožců; snící o chaloupce ve Švýcarských Alpách; naivně zamilovaná do krásné Polynésie. Zkrátka na cestě.

https://www.instagram.com/ardna_xella/