Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Zdravím, dlouho jsem již nečetl tak krásné pojednání o zvláštnostech jazyka a země. Fakt jsem si početl.

0 0
možnosti
AS

také zdravím a děkuju za návštěvu, jsem ráda, že vás můj blog pobavil a snad i něco nového přiblížil.

0 0
možnosti
MM

blog jako zabavny pohled na Aussiky anoR^, ale spis jako propagace "australske legendy" typu Crocodile Dundee, ne jako skutecne realisticka Australie a jeji obyvatele. ;-)

Mimochodem, to proslavene australske osloveni "mate"   vyslovuji moji zde narozeni svagri (pata-sesta generace Aussie) a jini Aussie kamosi zasadne jako mejt, s -t na konci.

Protoze to znamena v prekladu 'kamo", da rozum, ze jeho pouziti podleha ruznym spolecenskym normam a nepouziva se vzdy a vsude. Napriklad neni tu zvykem rikat "kamo" zenam, ledaze by to bylo v rodinnem kruhu a bylo mineno zertovne nebo naopak sarkasticky.

Je sice docela normalni jit do Bunnings (zdejsi obdoba Bauhausu) a podekovat prodavaci ze mi neco nasel "thanks, mate" nebo objednat dve piva v pubu "Give us a couple of beers, mate", ale  treba prodavac dbaly sveho postaveni v obchodni transakci neoslovi sam od sebe zakaznika mate, ledaze by zakaznik byl "stamgast" a s prodavacem se dobre znali z rady predchozich transakci.

Jinak pan sef prodavaci vysvetli, ze se to nedela i kdyz zakaznik sam oslovi prodavace mate.

Podobne tak neprijede treba delegat na konferenci a nezacne automaticky oslovovat pritomne delegaty jako mates. To si necha na okruh svych znamych, nebo pozdeji kdyz se jde treba po jednani do hospody/klubu zapit uspesny den a kazdy clen party se samozrejme pocita za kamu.  Aussies jsou v porovnani s Evropou ohromne neformalni a uvolneni, ale i nazyvani ostatnich kolem kamo ma sve vyhranene meze. Kdo by to pouzival vsude a vuci komukoliv bez rozdilu, ten se povazuje za cloveka s ponekud nizsim vzdelanim a bez znalosti spolecenskych manyru.;-)

0 0
možnosti
MM

dalsi je australska vyslovnost. Priklady uvedene Alexandrou jsou typicka australska "ocker-English". Jazyk bohaty na mistni kolokvialismy se nazyva "strine"= kolokvialni "australstina". Dokonce byl vydany i slovnik "strine" -anglicky.;-D

Aussici jsou znami praktickym zerterstvim, pri cemz radi pozivaji "strine" ke zmateni nechapajicich a nekdy az vydesenych prislusniku jinych narodu - zvast pak "the Yanks" a "the Poms", Americanu a Anglicanu.

Jinak ale v kazdodennim zivote je treba brat na vedomi, ze kdo se chce nekam dostat se svou karierou, ten si musi osvojit hlubsi znalosti materskeho jazyka a rozhodne "procistit" vyslovnost.

 Tim si pripominam jednu z prednich zavodnich chodkyn z dob, kdy zavodni chuze pro zeny byla teprve ve svych zacatcich. Kerry Saxby, pozdeji jako provdana Kerry Saxby-Juna byla sveho casu svetova rekormanka a reprezentantka Australie. Jakmile vsak otevrela pusu, poznalo se, ze je to holka venkovska krev a mliko, uprimna - srdce na dlani, pratelska, ale ve skole toho moc nepobrala a jeji rec prospikovana vyrazy "ocker- English" i vyslovnosti, to ukazovala. Tak v ramci pobytu v Narodnim Institutu Sportu v Canberra ji davali lekce ve spolecenskem vystupovani a mluve. Kerry se opravdu snazila, ale kdyz ji neco prekvapilo, sjela automaticky do mluvy, jak ji zobak narostl.;-D

To je take rozdil mezi prednimi australskymi silnicnimi cyklisty Cadelem Evansem (vitezem Tour de France 2011 a mistrem sveta 2009) a Mickem Rogersem (mistrem sveta v casovce jednotlivcu 2003-5). Oba maji italske manzelky a oba ziji v jiznim koute Svycarska pobliz jezera Lugano. Cadel mluvi pro Evropana velmi srozumitelnou anglictinou a je videt, ze ma velkou slovni zasobu a kultivovany projev. (zvlast na sportovce!) Mick je typicky " Aussie-mate", nejvic doma se svou "ocker-English".

0 0
možnosti
SS

To jak kdyz se prijede na Newfoundland ... taky neumej mluvit ... ;-D

1 0
možnosti
AS

verim, ze umi. To mate stejne, jak u nas na Morave, taky mi v Praze nikdo nerozumel.

Newfoundlandstinu bych moc rada jednou slysela na vlastni kuzi.

0 0
možnosti
JV

J57o36s91e94f 74V30a64l48a

5. 11. 2013 14:20

R^ dobry .....;-D ale na to zazit podobna nareci neni nutne jezdit tak daleko. Po 10 letech v severnim Nemecku a uceni se nemciny formou hochdeutsch, ale pak nucene zpestreni frieskymi dialekty, platt a sasstinou jsem se prestehoval do Bavorska. To ze jeden Bavor vubec nerozumi nekomu, kdo mluvi platt a naopak je uplne jasne, ale ze existuje bavorske nareci uplne jineho smeru na nemecke strane Sumavy, tak to vim az teprve ted. Hlavni je v kazdem slove rici alespon 2x "oo". A pak jeste existuje rakoustina, schwyzerdütsch, nemcina z Jizniho Tyrolska neboli Alto Adige a lehce stredoveka nemcina nemecky mluvicich vysidlencu z Kazachstanu. Aktivne to neumim, to proste nejde, ale cloveka potesi, kdyz poidle reci muze odhadnouzt, odkud dotycny prichazi

2 0
možnosti
AS

to vite ze kazdy jazyk ma tyhle nareci, nuance, slangy, at si to pojmenuje, jak kdo chce. To je prave na tom to nejkrasnejsi. Podobny blog by se dal napsat o Moravacich, Prazacich, Tyrolacich, Irech, Skotech, Scousers (tedy Liverpoolanech) ci Brummies (z Birminghamu) atd. atd. Ostatne My Fair Lady vlastne neni o nicem jinem. Ale jinak nez zazitou zkusenosti, ktera vleze poradne pod kuzi, se poznat ani naucit nedaji. K tomu jsou vsechny skoly k nicemu.

Ja treba zila skoro dva roky v Parizi, myslela jsem si buhvi jak neumim francouzsky, v Anglii me tamni frantici povazovali za Parizanku, ale ve Svycarsku se na me divali jak na exota.

Tahle jazykova zakouti miluju poznavat.

Diky za navstevu:-)

0 0
možnosti
Foto

J83a51n 72D84l41o61u17h60ý

5. 11. 2013 13:07

jako engliš negramot bych možná neměl problém zapadnout a troufám si tvrdit, že bych ke klokanům zavedl nějaký to výrazivo, který by tam zapadlo.. pobavilo ;-DR^

0 0
možnosti
AS

vy musite prece s absolutni gracii a eleganci vam vlastni zapadnout vsude.;-)

0 0
možnosti
PP

Super, uplně je slyším :-)

Btw je slovíčko "heaps" (např. "buy smart, save heaps") typicky australská záležitost? Vždycky jsme si dělali z ozzies srandu, že to mají od novozélanďanů a oni se nazpátek bránili, že to přišlo od nich.

0 0
možnosti
AS

no, tak osobne to slovicko znam z hojneho pouzivani v britske anglictine, takze mne to nikdy neprislo. To by chtelo se zeptat nekoho s americkou anglictinou. Ta je zase uplne jinde. Prece jenom Pomici a Ozici maji v tomto k sobe bliz.

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
DP

Božííííí ;-D moc jsem se nasmála, taky jsem prvního půl roku přemýšlela, proč mi ve škole lhali a tvrdili, že se v Austrálii mluví anglicky8-o... Karma R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2572x
srdcem z jižní Moravy; duší v Kanadě; doma ve West Yorkshire; momentálně u protinožců; snící o chaloupce ve Švýcarských Alpách; naivně zamilovaná do krásné Polynésie. Zkrátka na cestě.

https://www.instagram.com/ardna_xella/