Nejezděte do Austrálie!

18. 04. 2015 12:19:55
Pokud se dá věřit statistikám na mému profilu, mým nejčtenějším blogem je poněkud překvapivě ten, jak se dostat do Austrálie a třeba tu i zůstat. Chápu, láká vás představa tří nahatých zpívajících slečen za každým volantem. Nebo se vám možná zamlouvá práce u zdejší tajné rozvědky. Chtěla bych vás ale varovat. Nejezděte sem! Proč? Důvodů mám hned dvacet. Tady jsou ...

1. Od první chvíle, kdy tady přistanete, se vám bude dělat nevolno nad kýčovitými výjevy přírody v tom nejhorším slova smyslu. No fakt, kdo by se chtěl na to od rána do večera dívat. A k tomu ten smog a špína!

2. Kam se člověk koukne, tak furt jenom příroda plná divokých potvor a nikde nikdo. A domů je to tak daleko. Ne vážně, kdo by v takovéto pustině chtěl být? Hotové vězení.

3. Kilometry jsou tady protažené do nekonečna do nějaké šíleně vzdálené paralelní dimenze. Takže když se jede navštívít kámoše, je to kolikrát dál, než kdyby se doma stopovalo do Moskvy. A furt nikde nikdo. Aby ne, když tu mají zhruba 3,07 obyvatele na každý kilometr.

4. O pořádnej lední hokej tu člověk nezavadí.

To je furt samej kriket! (eh?!?).

Anebo footy. (Co? Dah!)

A pak taky pořádnej off-road. Ozzie, ozzie, ozzie! Oi! Oi! Oi!

5. Pro člověka ze zemičky obklopené horami ze všech stran, je život tady uber zapeklitý. S víc jak 10 000 plážemi, je opravdu těžký si vybrat na které se usádlit. Všechny pláže jsou navíc stejně stejné. Toho písku tam, to je k zešílení! I když se každý víkend jde na jinou pláž, tak je o zábavu vystaráno na skoro 200 let. Jenže jak si vybrat?

6. Stejně vám vaše fotky nikdo nepochválí. Všechno je tu tak kýčovitě dokrásňované těma nahoře, že i obyčejné východy a západy po chvíli přestanete fotit, protože vás stejně všichni známí v Česku osočí, že to dobarvujete na photoshopu. Osobní výroky tipu „Týýýý vo*e, to je nádhera,“ vám překalibrovávají pozitivní náhled na svět nejméně jednou týdně, až se z toho ostatním v domovině, co vás znali před vaším příletem, dělá mírně nevolno a pomalinku si vás odlajkovávají.

7. Prostě podprůměrné západy. Kdo by se na to chtěl furt dívat. Ne vážně, vždyť ty barvy ani nejsou přirozené.

8. Ani pořádné hory tu nemají. Furt jenom samá voda a přecpané pláže. A těch lidí všude! Nesnesitelné.

9. Kdo by chtěl ráno a celoročně před prací lézt do vody? Pak v práci chvíli předstírat zájem o co jiné než o „práci“ (brr) a nakonec skočit zase do vody a dělat to samé po celý zbytek roku? Za chvíli si tu snad každý začne připadat, jako na dovolené.

10. Já bych tam nelezla, mate.

11. Hned po probuzení se člověk musí napatlat opalovacím krémem a občas kvůli tomu dokonce minout snídani. Jenom proto, že téměř každý den tady vypadá takhle. Nemůže snad být nic horšího než sluníčkoví lidi, sluníčkový den a sluníčkový život.

12. Zjistíte, že opravdové surfování, (popřípadě jakýkoliv jiný vodní sport), je lepší než surfování na internetu, při kterém, než se natáhne stránka, si v klidu stačíte udělat jogu i meditaci a uštrykovat čepici, protože i Slovensko má rychlejší internet než Austrálie. Nejhorší na tom je, že vám to časem přestane vadit a notebook prostě zavřete. No worries, mate. Jde se ven.

13. Člověk furt aby se bál o vlastní krk. Nebezpečí tu číhá na každém kroku (a to nemyslím ty šílené zpívající řidičky). Hlavně bacha na kamikazi kookaburry a hroznýše ve stanu, pak pavouky, modré medůzy, škorpiony, žraloky, politiky ...

14. A angličtina z jazykovky je tady stejně k ničemu. Kdo se to má pořád učit?

How ́s it going? Co kam jde? Mám na hlavě pochodujícího pavouka?

Hranolky s „Tomato sauce"? Co se stalo s klasickým kečupem?

"Good on you!" Co je na mě dobrý? Zbytky sushi z oběda na tričku?

A to jejich "no worries". Ne, nechci být v klidu a v pohodě. Nechci, nechci a nechci! Ommmm ...

15. Řídit někam třeba i dva dny je naprosto normální. Podobně letět někam dýl jak 10h je úplná brnkačka. Evropička i s Emeričkou dohromady se zdají v porovnání tak maličké. Pár hodin letu po Evropě už nikdy nebudou stejné. I evropské někalikahodinové řízení, kdy projedete mnoha zeměmi je balzám na duši v porovnání s ospalým outbackem, kdy vás z mikrospánku probudí akorát tak klokani, wombati nebo emu. Jo, anebo velbloudi a krávy.

16. A to jídlo tady! Vegemite? To je nějaká voňavá zdravá zelenina, že? Blehhh!

17. Pokud nemáte to štěstí, že žijete v Melbourne nebo v Tasmánii, teploty venku jen zřídka klesnou pod 10 stupňů. To je ovšem nejvyšší čas začít si stěžovat, jak nesnesitelná zima letos je. Představa 10stupňových mrazů, ve kterých jste jako malí vyrůstali, je stejně vzdálená, jako pořádné lyže, kterých si všichni známí doma užívají o víkendech, zatímco vy se snažíte počítat do sta s hlavou v mrazáku.

18. Už proto je obtěžování se tady s botama zbytečné. Ani pořádný obchody na boty tu nejsou. Do školy, nakupovat, do restaurace nebo na pláž ... naboso je to zkrátka nejlepší. Kdyby ale náhodou opravdu přituhlo, mají tady výborné automaty, kde si je možné zimní obuv = thongs = okamžitě zakoupit a ani si ji nemusíte zkoušet.

19. Vánoce vypadají takhle:

Zima takhle

Anebo takhle

Léta takhle

Rána takhle

A o večerech už jsem se zmiňovala. Bleh...

20. A to bydlení tady. Prakticky hodinu od Opery už je na tisíce kilometrů jenom samá buš.

Radím vám dobře, radši do Austrálie nikdy nejezděte. Ani na dovolenou radši ne. Mohli byste začít pociťovat nevysvětlitelné záchvaty nadlehčujícího štěstí, pocitu spokojenosti a nutkavé potřeby se dívat na svět optimističtěji. A navíc by to mohlo být trvalé. Ba co víc, v mnoha případech nevyléčitelné a vysoce nakažlivé.

Autor: Alexandra Synac | sobota 18.4.2015 12:19 | karma článku: 33.79 | přečteno: 3547x

Další články blogera

Alexandra Synac

Putování s dinosaury

Když se řekne Broome, většina si tady v Austrálii vybaví tři věci. Perly, dlouhou Cable Beach s velbloudy a krokodýly a .... drumroll prosím .... Dinosaury.

24.10.2021 v 22:42 | Karma článku: 8.96 | Přečteno: 165 | Diskuse

Alexandra Synac

Jak to chodí poslední dobou v Austrálii

Tak máme za sebou sto dní fiesty. A tradáááá ... vypadá to že, teda aspoň tady v New South Wales, od příštího týdne budeme moci vystrčit hlavy ven a vyrazit někam dál, než v 5km radiusu v našem okrese.

10.10.2021 v 20:49 | Karma článku: 15.44 | Přečteno: 979 | Diskuse

Alexandra Synac

Šeptání vln

Až doposud vždy viděla moře z jistoty pevné půdy pod nohama. Moře z vrtkavého kajaku vypadá úplně jinak, pomyslela si Kara úzkostlivě. Ultramarínová hladina byla naprosto průzračná snad několik metrů do hloubky.

18.9.2021 v 13:16 | Karma článku: 12.24 | Přečteno: 208 | Diskuse

Alexandra Synac

Ty jsi má ... zlatožlutá aneb australský květinový znak

Žlutá a zelená. Pro nás obyčejná barva pampelišek nebo zlatého deště, ale třeba i kopřivy nebo trávy. V Australské buši je to ale celkem neobvyklá kombinace.

1.9.2021 v 9:43 | Karma článku: 16.15 | Přečteno: 346 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 448 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
VIP
Počet článků 154 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2482

srdcem z jižní Moravy; duší v Kanadě; doma ve West Yorkshire; momentálně u protinožců; snící o chaloupce ve Švýcarských Alpách; naivně zamilovaná do krásné Polynésie. Zkrátka na cestě.

https://www.instagram.com/ardna_xella/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...