Moje troška do mlýna k těm hlupačkám ...

31. 03. 2015 7:19:31
Pan prezident se nechce setkat s Hankou a Tončou? Pochybuju, že ony se chtějí setkat s ním. A jsem přesvědčená, že je to nijak netrápí.

Nemyslím si, že holky cestovaly na dálný Východ kvůli tomu, aby se dostaly na Hrad. Jediné, po čem bych já v jejich kůži toužila, je pevné objetí rodičů, klid a bezpečí domova.

O holkách toho bylo napsáno už hodně a názory na tuhle nepříjemnou skutečnost se po internetu šíří rychleji, než mizerné vši ve školce. Všichni jsme experti. Dovolím si přidat jeden, který stejně, jako ty ostatní, zapadne v historii internetových dějin.

Holky měly smůlu. Ohromnou smůlu. A v té setsakramentské smůle měly ještě větší ohromné štěstí, kterému ještě pořád nevěřím a čekám na nepříjemný, nikým nevyžádaný druhý díl, jako u špatného filmu.

Nechtěla bych být jejích maminkou (asi bych se z toho už nikdy nedostala), nechtěla bych být v jejich kůži (asi bych se navždy zapomněla smát), nechtěla bych prožít to, co prožily ony (jsem srab) a hlavně bych nechtěla mít jejich vzpomínky (nechci si přestat namlouvat, že svět, ve kterém dnes žijeme je v podstatě krásný a má cenu v něm vychovávat děti).

Cestování za poznáním je risk. Risk, že to, co se děje jen ve filmech a knížkách, se najednou může stát i vám. Risk, že se už nikdy nebudete chtít vrátit domů. Risk, že se vám to může začít líbit. Risk, že objevíte svět, o kterém jste neměli ponětí, že existuje. Risk, že najednou zjistíte, že celý život jste žili ve lži a nepoznáváte najednou toho člověka, na kterého se díváte v zrcadle. Risk, že vás i ta nejmenší cesta za humna od základů změní. Risk, že zjistíte, že svět není fér a už vůbec ne růžový, tak jak vám rodiče a knížky léta namlouvaly. Risk, že si uvědomíte, že život není za každou cenu jako pohádka, kde vítězí dobro nad zlem.

Risk, kdy teprve si uvědomíte cenu za svobodu a začnete si jí važit.

Pochybuju, že si holky neuvědomovaly míru rizika, které cestováním do Afgánistánu podstupují. A srovnávat je s Hanzelkou a Zikmundem je míchaní uhlí s jabkama. To z nich ale nedělá hlupačky a naivky, ale silné paličaté umíněné ženské, které i přes dané překážky zkusily ukojit touhu po poznání sebe sama i světa, ve kterém žijeme. A víc nás takových!

Fakt je ten, že to, co se stalo jim, se mohlo stát komukoliv. Mohlo se jim něco podobného stát v Tunisu v muzeu, v Paříži na okružní jizdě, třeba i v Anglii při čekání na zastávce, nebo s nimi mohlo spadnout letadlo, když se vracely z návštěvy muzeí a galerií v Barceloně. Mohli je neprávem zavřít na vysněné luxusní dovolené na Bali za pašování drog. Mohlo je smést tsunami někde v Asii. Mohlo je zajet auto při cestě do školy na přechodu ulice pár metrů od domu ... atd. Dnes si člověk nevybere.

Jsou snad studenti a jejich rodiče z Německa nezodpovědní, že cestovali do Španělska na školní výlet? Neví snad každý voják riziko, jaké podstupuje při nástupu do války? Je nezodpovědný? Může si za své zranění či smrt? Mohou nezávislí lékaři, humanitární pomocníci, fotografové a novináři za smůlu, která je může potkat při zachraňování světa před šířícím se zlem? Může sestra nakažená ebolou při dobrovolnické práci v Africe za nevyléčitelnou nemoc?

Máme kvůli tomu všemu snad všichni sedět doma? Už nikdo nikdy nikam? Není to přesně to, co oni chtějí?

Opravdu bylo jejich rozhodnutí cestovat do Afgánistánu tak nezodpovědné? Vyhledávaly snad cíleně nebezpečí? Osobně bych to své dceři nedovolila, ale moje mamka si taky mohla stavět hlavu šejdrem, když jsem si sbalila svých pět švestek a ani jsem jí neřekla, kam jedu a kdy se vrátím. A nezastavila mě.

Za nezopdovědné bych považovala, pokud se tam vydaly cíleně se přidat do řad jihadistů, nebo pokud by si na internetu domluvily svatbu s jedním z nich (tak jako se to třeba děje v UK a Francii či tuším v sousedním Rakousku).

Naopak. Potřebujeme víc takových lidí. Potřebujeme víc mladých, aby cestovali a poznávali svět, lidi a kultury, které v něm žijí. Jedině pak můžeme všichni společně žít v pokoji vedle sebe. Jsou jich (nás) sice malé kapičky ve velkém oceánu, ale společnou silou mohou jednou zajistit silný příliv.

Neměli bychom řešit to, jestli se s nimi ten pochybný pán na Hradě chce sejít. Neměli bychom ani řešit to, jestli tam měli vůbec cestovat.

Měli bychom řešit to, že to, co se jim a mnohým jiným neprávem stalo, JE trestné, zásadně zavrženíhodné, neetické a jednoduše nesprávné.

Měli bychom řešit to, jak tohle šířící zlo zastavit a podobným únosům a úmrtím zabránit.

Měli bychom řešit to, jak udělat svět bezpečný pro všechny, pro naše děti i budoucí generace, aby se už nic podobného nestalo.

Měli bychom řešit to, jak dohlédnout na to, aby únosci dostali patřičný trest. Ne to, jestli holky půjdou na Hrad anebo kolik to stálo republiku.

Nechme holky a jejich rodiny žít v klidu, tichu a pokoji. Ať si užívají modré oblohy a bezpečného domova. Ne nějaké štvanice novinářů a malomyslných lidí, kterým ani o pravdu nejde.

Hodně štěstí.

Autor: Alexandra Synac | úterý 31.3.2015 7:19 | karma článku: 30.61 | přečteno: 3036x

Další články blogera

Alexandra Synac

Putování s dinosaury

Když se řekne Broome, většina si tady v Austrálii vybaví tři věci. Perly, dlouhou Cable Beach s velbloudy a krokodýly a .... drumroll prosím .... Dinosaury.

24.10.2021 v 22:42 | Karma článku: 8.96 | Přečteno: 165 | Diskuse

Alexandra Synac

Jak to chodí poslední dobou v Austrálii

Tak máme za sebou sto dní fiesty. A tradáááá ... vypadá to že, teda aspoň tady v New South Wales, od příštího týdne budeme moci vystrčit hlavy ven a vyrazit někam dál, než v 5km radiusu v našem okrese.

10.10.2021 v 20:49 | Karma článku: 15.44 | Přečteno: 979 | Diskuse

Alexandra Synac

Šeptání vln

Až doposud vždy viděla moře z jistoty pevné půdy pod nohama. Moře z vrtkavého kajaku vypadá úplně jinak, pomyslela si Kara úzkostlivě. Ultramarínová hladina byla naprosto průzračná snad několik metrů do hloubky.

18.9.2021 v 13:16 | Karma článku: 12.24 | Přečteno: 208 | Diskuse

Alexandra Synac

Ty jsi má ... zlatožlutá aneb australský květinový znak

Žlutá a zelená. Pro nás obyčejná barva pampelišek nebo zlatého deště, ale třeba i kopřivy nebo trávy. V Australské buši je to ale celkem neobvyklá kombinace.

1.9.2021 v 9:43 | Karma článku: 16.15 | Přečteno: 346 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 73 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.63 | Přečteno: 153 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 127 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.35 | Přečteno: 941 | Diskuse
VIP
Počet článků 154 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2482

srdcem z jižní Moravy; duší v Kanadě; doma ve West Yorkshire; momentálně u protinožců; snící o chaloupce ve Švýcarských Alpách; naivně zamilovaná do krásné Polynésie. Zkrátka na cestě.

https://www.instagram.com/ardna_xella/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...