Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím si, že domov je tam kde my nebo naše děti se cítíme dobře kde jsme rádi, kam se s láskou vracíme ať už je to 16000km daleko či někde na druhé straně zeměkoule u protinožců.

Není podstatné kde jsme se narodili a co k dané zemi cítíme,protože člověk je šťastný tam kde je láska a porozumění, kde se daří jemu i jeho rodině a to je přeci to nejdůležitější.

0 0
možnosti
PO

Hezké zamyšlení. Říká se, že domov je tam, kde je srdce. Někdo ho má celý život na jednom místě, někdo ho má rozdrobené na několika místech, a někomu se do něj vejde celý svět. Někomu z nás nevadí stěhovat se do cizích zemí, někdo si myslí o druhém, že je i po dvaceti letech přistěhovalec, protože se narodil v sousední vesnici... ;-)

Myslím si, že děti jsou stěhováním poznamenané, ale ne zrovna negativně. Mají větší rozhled, nadhled, toleranci a naučí se nejen pár jazyků, ale hlavně i pochopí jiné kultury, což by se jim doma v žádné škole nikdy nepovedlo. No a jednou se rozhodnou a vyberou si sami, kde budou žít, stejně tak jako vy třeba zatoužíte po prožití důchodu na Moravě. Na tohle prostě neexistuje odpověď, co je dobře a co špatně...  

S těmi babičkami je to už horší, moji rodiče za námi přilétají a tráví s námi každé léto tady v cizině, starší děti létají na Vánoce za nimi.

3 0
možnosti
SW

:-) To je hlavni rozdil mezi UK a USA. V USA se kazdy stane American rychle, v UK je clovek cizinec porad. S temi detmi je to tezke, hlavne zalezi na tom, z jakeho do jakeho prostredi se clovek stehuje a kolik detem je. Kdyz jsou velmi male, zvyknou si velmi rychle, nauci se cizi jazyk rychle a zapomenou "domovinu", nekdy i rodice chteji zapomenout na vse, odkud pochazeji. Kdyz jsou detatka v puberte, tak nekdy hodne tezce nesou stehovani se do zcela jine kultury, znam i pripady, kde to skoncilo velmi tragicky. Tyhle veci je treba zvazit, zodpovedny rodic si da pro a proti dohromady, nez presadi koreny rodiny. Ale domov je definitivne tam, kde mate nejblizsi a kde mate srdce.

0 1
možnosti
Foto

J28a15n 12A11n28d29r48l23e

22. 2. 2013 0:55

Alexadro, uz jsem Vam to psal, ze Vase fotky jsou skveleR^......, ale Vase psani umi nas, co jsme na tom podobne jako Vy, chytnout za srdicko.... Nu, my jsme to vyresili tak, ze se na etapy vracime domu do Ceska a budeme riskovat styskani si po vsem tom dobrem, nac jsme si zvykli venku a verime, ze jednou na miskach vah prevazi jedine : ze kluci budou "opravdovi" Cesi, ze budou zit v jedne zemi se svymi sourozenci, prarodici, strejdami a tetami...ze proste jednou se zenou nebudeme mit deti a vnoucata nekde v tramtarii...ty koreny jsou hrozne dulezite...to jsem za tech par let zjistil., prestoze, kdyz kluci umeli zazpivat anglickou hymnu na skolni besidce, byl jsem hrdyR^, britanie bude vzdycky jejich i mym druhym domovem,  .. diky za Vas blog :-)R^

2 0
možnosti
SW

Alexandra foti nadherne...a ma zajimave clanky! Ad domov - tramtarie neni nutne zlo...vice jinde.

1 1
možnosti
AS
Foto

Četla jsem Váš článek už včera a od té doby přemýšlím.

A došla jsem k závěru: domov je místo, kam se můžu vždycky vrátit, i kdyby z druhého konce světa, budu mít pořád své místo u stolu a nikdo se nebude ptát...proč jsi byla tak dlouho pryč?

Tak...to je pro mě domov-)

3 0
možnosti
AS

asi něco podobného jako mít svůj vlastní pokojíček, i když už tam nebydlím. Ale toho jsem se už před léty musela vzdát. Místo u stolu se pro nás naštěstí najde vždycky, i když spíme v obýváku na sedačce. :-)

1 0
možnosti
SW

Doma je tam, kde jsou vasi nejblizsi. Pokud budete zit v Australii dele, budou vase deti proste Australane (byt s ceskymi koreny). Domov nemusi nutne znamenat zemi, ve ktere se clovek narodil.

4 1
možnosti
AS

Já s vámi souhlasím, Silivie. Původně jsem v blogu měla mírně rozebranou tuto vaši myšlenku, zakončenou tím, že se děti asi nebudou cítít doma nikde a při nejbližší příležitosti nám utečou k babičkam, aby si vynahradily ty roky, co jsou bez nich. A my už je neuvidíme. No, uvidíme ... :-)

2 0
možnosti
MM

jako vysvetleni k tomu co jsem napsal dole prikladam uryvek z vyroku soudruha Pivarnika pod jinym blogem. Jeho kritika Cechu zijicich v cizine (=multikulti) za "cirkusacky zpusob zivota" a obvineni ze "Neznaj dějiny, neznaj současnost, maj pochybné vzdělání a vyznačují se absolutní netolerantností" vyplyva z jeho predstav jak v Cesku opet zavest "radne vzdelavani mladeze" - nastolenim komunistu k moci. Je presvedcen, ze bez komunistu u koryta se "pedagove"(jeho vyraz) i studenti jen flakaji.

"...Pokud KSČ byla zvolena v řádných volbách, tak ji asi lidí chtějí, no a svobodná přání lidu jsou v demokracii zákonem. Od toho je to demokracie. Tuto kampaň asi nevede někdo z nezvolených a studdenti se

hlasitě přidávaj. Vědí asi proč. Pokud budou u "koryta" komunisti budou klást na vzdělávání větší požadavky, tak studenti (a někteří) pedagové budou mít problémy, protože se nebudou moci poflakovat "

Ne, ze by soudruh Pivarnik byl zrovna nejlepsi reklamou kvality vzdelani za komunistu.

4 0
možnosti
AS

já vám rozumím Michale. Nechtěla jsem se do diskuze vkládat, protože je velmi těžké tento způsob života vysvětlit někomu z naší kotliny, kdo cizinu zná jen z dovolené. Nikdy stejně nepochopí, že to není "honba za dolarem". Přesto si to většina (z mé vlastní zkušenosti) myslí. Už se to ani nesnažím vysvětlovat. 

Ohledně "multikulti" - V Čechách jsou problémy mezi Moraváky a Čechy, vesnicí a městem, Cikán versus Vietnamec, možná i ti Němci někomu pořád leží v žaludku ... vše je strašně nové a čerstvé a myslím, že omezené cestování po světě za totality a poznávání jiných kultur je hodně na vině. Chci ale věřit, že nová generace mladých, studujících nebo na praxi ve světě, spolupracujících ve firmách s lidmi z jiných zemích apod. tyhle názory časem změní. "Multikulti" se už totiž nikdo z nás nevyhne. Jen se musíme naučit v něm všichni tolerantně a s respektem žít. :-)

2 0
možnosti
Foto

Alexandro, gratuluji k hezkému a dobře napsanému tématu. Vaše vyprávění se mi moc líbí. R^R^R^ K tomu přidávám gratulaci k umístění na titulce :-);-)

3 1
možnosti
PH

P98a17v45e35l 53H74o27r21á98k

4. 12. 2012 14:09

Tohle multikulti vede jenom k problémům. Ve Francii to kritizujeme, v Evropě nám to vadí, ale najednou si pochvalujeme, když nikam nepatříme.

0 4
možnosti
MM

v Australii vladne mnohem vetsi mezinarodni tolerance, nez si jako Cech dovedes predstavit

6 0
možnosti
KS

Podle mě každý člověk potřebuje někam patřit. A už je jedno, jestli je to britský Čech v Austrálii nebo Australský Nizozemec v Česku. Některé z míst k člověku samo přiroste. Pak taky záleží na tom, z jaké dálky se na to místo člověk dívá. Když poletíte z Austrálie do Česka a uvidíte z letadla břehy Evropy, budete se už cítit doma. Letadlo pak přistane ve Frankfurtu a přestože je kolem hromada Němců, budete se cítit ještě víc jako doma. Pak odletíte do Prahy a při vystupování z letadla budete tutově doma. Pak odjedete vlakem do Brna a v Brně ten samý pocit. No a pak lokálkou domů. :-)

1 0
možnosti
MM

Jak kdo. Ja dostanu prijemny pocit familiarity a "doma" ne kdyz kdyz vidim z letadla Evropu, ale az kdyz se chystame pristat v Praze.

Soucasne ale citim dekovny pocit "chvala Bohu, ze uz jsme zase doma" a prijemne vzruseni, kdyz preletneme Timorske more a objevi se pod nami severni brehy Australie.

Ta leta stravena u protinozcu me ovlivnuji nejvic. Od srce se zasmeji, kdyz nekdo, kdo nikdy dlouhodobe v cizine nezil, zacne vykladat jak my, kdo zijeme jinde, vlastne "nikam nepatříme".

Je to uplne naopak. Kdyz jsem se tuhle dival na Prahu z Letne, rikal jsem si jaky jsem na dvakrat stastny clovek. Tohle je mesto kam patrim svym narozenim a do Australie zas patrim svym zivotem, protoze tam mam domov, manzelku a potomky.

3 0
možnosti
  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2572x
srdcem z jižní Moravy; duší v Kanadě; doma ve West Yorkshire; momentálně u protinožců; snící o chaloupce ve Švýcarských Alpách; naivně zamilovaná do krásné Polynésie. Zkrátka na cestě.

https://www.instagram.com/ardna_xella/